De kinderen van de Lourdesschool zijn blij dat ze hun vriendjes en vriendinnetjes weer zien.
De kinderen van de Lourdesschool zijn blij dat ze hun vriendjes en vriendinnetjes weer zien. (Foto: Rodi Media/MvS)

Lourdesschool hervat lessen

WESTBEEMSTER - Het was even spannend hoe het na acht weken zou verlopen, maar het liep allemaal heel soepel. De kinderen en ouders van de Lourdesschool werden afgelopen maandag warm onthaald. Niet bij het klaslokaal, maar bij het hek. Directrice Anne-roos Mulder-Dijkstra: "Leuk om elkaar weer te zien!"

door Marcel van Stigt

'Echt trots op wat we als team hebben gedaan'

Ngs Acht weken geleden sloeg de deur van de Lourdesschool in het slot en moest het merendeel van de kinderen thuisblijven - er werd alleen opvang geboden aan kinderen van ouders met een cruciaal beroep. Het schoolteam moest snel omschakelen. Wat nu te doen? Er lag vanzelfsprekend geen panklare blauwdruk 'Hoe te handelen bij een coronacrisis?' klaar in een la. Ze moesten zelf met iets komen, zij het met ondersteuning van Blosse, de organisatie waarvan de Lourdesschool een onderdeel is.

Werkpakketten

Anne-roos: "De kinderen van groep 8 konden hun chromebook ophalen en voor de andere kinderen hebben we werkpakketten gemaakt. Om contact te houden hebben we met de kinderen gebeld. Als team kwamen we elke dag bij elkaar. We wisten niet hoe dit zou aflopen, maar we zeiden allemaal: 'We gaan ervoor! Schouders eronder!'. Ik ben echt trots op wat we als team hebben gedaan. We hebben daarbij veel steun gekregen van ouders en kinderen. Bloemen en chocola hebben we gehad en heel veel mooie kaarten en tekeningen. In deze periode zijn we meer samengebracht dan dat we uit elkaar zijn gedreven."

Structuur

De maatregelen zijn versoepeld en de deur van de Lourdesschool mocht met ingang van afgelopen maandag van het slot. "Een mogelijkheid was om de dagen te splitsen, maar daar hebben we niet voor gekozen," vertelt Anne-roos. "Want dan zit je steeds met de schoonmaak tussendoor en dat vinden we niet praktisch. De kinderen gaan nu twee of tweeënhalve dag naar school en dan wordt er van groep geruild. Dat vinden we de beste oplossing. Vooral omdat de kinderen dan weer structuur hebben en in het oude ritme komen. En als ze weer in hun ritme komen, gaan ze ook weer groeien. Diverse media maken zich druk om achterstanden die door de coronacrisis zouden ontstaan, maar daar geloof ik niet in."