Hedy en Camée in de nieuw te openen Halte Bellevue.
Hedy en Camée in de nieuw te openen Halte Bellevue. (Foto: Paul Beukers)

Deuren van de horeca binnenkort gedeeltelijk weer open?

DEN HELDER - In deze tijden van corona wordt ook de horeca zwaar getroffen. In Den Helder runnen Camée Van Der Stoop-Beukers (31) en Hedy Beukers (60) samen het moeder-dochterbedrijf C’est Si Bon. Hoe bieden zij deze crisis het hoofd?

Cést Si Bon bedenkt sponsoractie met het oog op de toekomst

"Onze zaak bestaat uit drie onderdelen: het restaurant, het kaashuis en de slijterij. Het restaurant genereert de meeste inkomsten voor het winkeloppervlak dat wij hebben. Ons restaurant was voor de intelligente lockdown voor het ontbijt, de lunch en diner geopend van 09.00 tot 21.00 uur, van maandag tot en met zaterdag.

Effect

Het effect van de coronacrisis op het horecabedrijf laat zich ook bij C'est Si Bon makkelijk omschrijven. Camée: "Dat is afgelopen tijd wel duidelijk in de media naar buiten gebracht. Kosten lopen door, terwijl de inkomsten compleet zijn weggevallen. Financiële input van de overheid is mooi, maar helaas lang niet toereikend en verdoezelt de werkelijkheid. De anderhalve meter economie zal voor veel kleinere horecazaken het einde betekenen van hun bedrijf. Zij hebben niet de mogelijkheid om aan de 1,5 meter eis te voldoen, omdat het gewoon niet in de praktijk mogelijk voor hen is. Je kunt en mag niet verwachten dat wanneer je maar voor 20% omzet kunt maken je alle kosten en personeel zal kunnen betalen. Duidelijk toch?" Terwijl het restaurantpersoneel verplicht thuiszit, draaien Camée en Hedy de slijterij en het kaashuis met z'n tweeën.

Investeringen

C'est Si Bon is er volgens moeder en dochter niet op ingericht om maaltijden te bezorgen. "Wij gaan dit ook niet opzetten omdat ook daarvoor investeringen nodig zijn. Dus geen optie. Wel kunnen klanten op vrijdag en zaterdag onze heerlijke C’est Si Bon borrelhapjes bestellen en afhalen. Zij kunnen kiezen uit door ons samengestelde borrelplanken of kiezen uit een keuze borrelmenu. Wijntje erbij en thuis genieten!"

Dat de crisis niet alleen de horeca treft, is helaas al bewezen. Zo hebben toeleveranciers niet hun normale afzet, deze is soms wel teruggevallen naar 20% (!). Kledingzaken moeten eigenlijk nú al inkopen voor de komende seizoenen, terwijl zij de huidige collectie nauwelijks hebben kunnen verkopen."

Lees verder pagina 9.