Kringgroep Den Helder vereniging Duitse herders bij opening clubgebouw in april 1980.
Kringgroep Den Helder vereniging Duitse herders bij opening clubgebouw in april 1980. (Foto: aangeleverd)

LOS Nostalgia

Een halve eeuw geleden kreeg 'Provadya' die zich richtte op de progressieve jeugd, een afdeling in Den Helder. Deze landelijke organisatie organiseerde avonden met 'avant garde' en undergroundmuziek, lichtshows, experimenteel theater, een theehuisje en optredens van verschillende popgroepen. Twee dagen per week was de 23 jarige Marc Suzan werkzaam in het vormingscentrum voor jong volwassenen, in de vroegere Mater Amabilisschool aan de Middenweg dat nu ook open stond voor jongeren die niet van katholieke komaf waren. Toen in augustus 1969 hier de bijeenkomsten van start gingen in dit vormingscentrum, gaf een aantal jongeren aan specifieke activiteiten te willen organiseren, die te verwezenlijken waren en ging een actiegroep aan de slag. Het streven was een actieve groep te vormen. Gesproken is met medeoprichter van de lokale afdeling Peter Synke, die telefonisch het verdere verloop in Den Helder schetst.

De directeur van de dienst Jeugd en Recreatie, Harrie Brinkman, verrichtte in 1980 de opening van het clubhuis van de Vereniging van liefhebbers van Duitse herdershonden, kringgroep Den Helder, aan de Drs. F. Bijlweg. Dit clubhuis stond op exact dezelfde plaats waar het vorige clubhuis in december 1979 door brand was verwoest, waarvan de oorzaak onbekend is gebleven. Vrijwel direct na de brand kwamen de leden van de kringgroep Den Helder in actie om zo snel mogelijk een andere accommodatie te vinden. Gesproken is R. Niessink, die sinds de oprichting van de vereniging in 1973 bij betrokken was.

Eveneens veertig jaar geleden tekenden bewoners van de Bremstraat en omgeving met succes bezwaar in tegen de bouw van een recreatiegebouw bij camping ‘De Donkere Duinen’. Bij bewoners bestond de vrees, dat de gezelligheid van de bar in het recreatiegebouw geluidsoverlast zou geven, mede omdat de openingstijden niet alleen tot het zomerseizoen beperkt zou blijven. Woordvoerster van de verontruste bewoners was Marie-Louise Rouffaer. Ook dit onderwerp komt in Nostalgia aan de orde.

Dens Vroege leest elke zondag na het nieuws van 13.00 voor uit haar boek ‘Jaren van Weleer’. In dit fragment is er sprake van een terugkerende vreemdeling, bomkraters als speelterrein en een diepere achtergrond van een drama.

Uitzending zondag 17 mei van 12.05 tot 15.00 uur.