Uitstel apk voor campers.
Uitstel apk voor campers. (Foto: Harald Funken)

Uitstel apk voor in buitenland gestrande campers

REGIO - Mensen met een camper die niet aan de apk-plicht kunnen voldoen omdat hun camper vanwege de coronacrisis in het buitenland moet blijven, kunnen onder voorwaarden drie maanden uitstel krijgen. Dat is in de kern de regeling die de NKC met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is overeengekomen.

Nogal wat reizigers hebben hun reis moeten afbreken omdat ze vanwege de coronacrisis niet meer welkom waren in een land. Veel van hen zijn met de camper thuisgekomen, maar dat was niet voor iedereen mogelijk. In Marokko stonden afgelopen tijd alleen al 84 campers van deelnemers van NKC-groepsreizen de crisis af te wachten, terwijl hun eigenaren per vliegtuig naar huis zijn gereisd.

Het is onduidelijk wanneer ze de camper kunnen ophalen en van een aantal is tegen die tijd mogelijk de vervaldatum van de apk verstreken. Camperaars die nog in het buitenland zijn en niet naar huis kunnen omdat er reisbeperkingen gelden, ondervinden dezelfde problemen.

Vervaldatum apk

Eigenaren van campers waarvan de vervaldatum van de apk gedurende het verblijf in het buitenland verloopt, kunnen zich bij de RDW melden, onder vermelding van het kenteken van de camper en de omstandigheden. In telefonisch overleg bepaalt de RDW vervolgens of de camper drie maanden langer de status van gekeurd kan krijgen. Op de adviespagina van de NKC is te lezen hoe de regeling precies in z’n werk gaat.