Slagerij Wols, Vlamingstraat.
Slagerij Wols, Vlamingstraat. (Foto: aangeleverd)

LOS Nostalgia

Oude tijden keren vaak terug. Dat geld deze maand zeker voor het onlangs heropende stadhuis aan de Kerkgracht, waar naar hoop en verwachting later dit jaar op die locatie weer de commissie- en raadsvergaderingen haar beslag krijgen. Een belangrijke verbouwing is hieraan voorafgegaan. Niet de eerste grondige renovatie sinds het voormalig gemeentelijk weeshuis in de jaren twintig als stadhuis in gebruik kwam. In het eerste uur een interview met voormalig hoofd interne zaken Harm Everhardus die voorgaande verbouwingen van het stadhuis memoreert. Halverwege de Vlaming- en de Koningdwarsstraat kwamen we ooit de slagerijen van Wols tegen.


Nico Wols, die op de veemarkt aan de vacht de kwaliteit van het vlees kon schatten en daar scherp op toezag, liep vaak met zijn aangekocht slachtvee van Schagen naar Den Helder. Hij was een van de initiatiefnemers van de ijsfabriek in de Brouwerstraat, die aan slagerijen en horecabedrijven de staven ijs leverde. Zijn zoon Riekel koos op aandrang van de familie voor hetzelfde beroep, volgde een tweejarige vakopleiding in Utrecht en vestigde zich op 26 februari 1927 in de Koningdwarsstraat.


Decoreren, het opmaken van vlees met reuzel, was een kolfje naar Riekels hand. Deze ambachtelijke kunst etaleerde hij graag. Door ziekte van zijn vrouw en de hiermee verbonden financiële problemen besloot hij in 1934 tot opheffing van zijn slagerij. De slagerij in de Vlamingstraat bleef tot in 1951 eigendom van Nico Wols, waar nadien D.J. Ott nog geruime tijd als slager zaken deed. Met een zoon van Nico Wols heeft een gesprek plaatsgevonden.


Verder wordt de geschiedenis van smederij Lanser, destijds gevestigd in buurtschap De Kooy, uitgebreid besproken. Dens Vroege leest elke zondag rond 13.10 uur voor uit haar nieuwe boek 'Jaren van weleer'. Een Helders gezin vlak na de oorlog. Moeder beheert het postkantoortje aan de Zuidstraat, vader is werviaan. Als nakomertje tussen twee oudere broers observeert ‘het kleine zusje’ met scherpe blik de wereld om haar heen. In dit eerste fragment worden de hoofdpersonen geïntroduceerd.

Stadhuis (verbouwde raadzaal in 1969).