Eenzaamheid wordt niet alleen maar opgelost door sociale contacten te bevorderen.
Eenzaamheid wordt niet alleen maar opgelost door sociale contacten te bevorderen. (Foto: Adobe Stock)

Eenzaamheid is anders dan alleen zijn

Eenzaamheid is iets anders dan alleen zijn. Het heeft betrekking op het ervaren van een zinvol bestaan, je thuis voelen in je omgeving. Wanneer eenzaamheid lang aanhoudt, kan het leiden tot gezondheidsrisico’s, minder betrokkenheid in de samenleving én het tekortschieten van een gevoel van geluk en welzijn.

Eenzaamheid wordt niet alleen maar opgelost door sociale contacten te bevorderen. Komende 10 september heeft in Ede het jaarcongres Eenzaamheid plaats. Tijdens deze dag word je op de hoogte gebracht van de recente ontwikkelingen over eenzaamheid en hoe je nu echt wezenlijke verbetering in levensperspectief biedt aan mensen die te maken hebben met eenzaamheid. Je leert door middel van tools, casussen en praktijkvoorbeelden het signaleren van eenzaamheid bij diverse doelgroepen, zoals jongeren en ouderen. En je krijgt handvatten aangereikt om deze doelgroepen uit hun isolement te halen.

De volgende onderwerpen komen aan bod: inkijk in de campagne, één tegen eenzaamheid, eenzaamheid bij jongeren effectief aanpakken, interventieprofielen voor verschillende typen eenzaamheid, begeleiding bij eenzaamheid door rouw en verlies en hoe werkt het brein bij eenzaamheid? Ook is er een pannelgesprek. Topsprekers zijn prof. doctoren Manu Keise, Anja Machielse en Erik Scherder.