Afbeelding
(Tekening: aangeleverd)

Hielklachten bij kind of tiener

REGIO - Klaagt een kind over hielklachten? Mogelijk heeft het problemen met de groeischijf van het hielbeen (Morbus Sever).

Pijn rond het hielbeen

In de groeifase moet het hielbeen in verschillende richtingen groeien. Soms zijn in de onvolgroeide groeischijf onregelmatigheden aanwezig. Druk op het hielbeen bij het stoten van de voet, veel springen of rennen veroorzaakt dan zwelling en pijn rond het hielbeen. Deze klachten kunnen bij één hiel of bij beide hielen voorkomen.

Niet lopen zonder pijn

Morbus Sever is te herkennen wanneer een kind niet op blote voeten op de hielen kan lopen zonder pijn. Ook ervaren de meeste kinderen pijn tijdens en na het sporten. Groeischijf problemen komen vaak voor bij kinderen tussen de 7 en 15 jaar, vaker bij jongens dan meisjes. Na uitgebreid onderzoek wordt na overleg met een ouder of verzorger een behandelplan voor het kind gemaakt. Dit behandelplan kan bestaan uit podotherapeutische hulpmiddelen, oefeningen of adviezen. In sommige situaties wordt samenwerking met andere zorgverleners gezocht. De podotherapeuten van ‘Praktijk Podotherapie West-Friesland’ en ‘Groepspraktijk Podotherapie Hoorn’ zijn gespecialiseerd in de behandeling van klachten in voet, knie, heup en rug. Ook zijn zij gespecialiseerd in de preventieve behandeling van kindervoeten. Meer informatie: www.podotherapiewestfriesland.nl of www.podotherapiehoorn.nl.