Afbeelding
(Foto: )

Onafhankelijke cliëntondersteuning van SMD

REGIO - "Het is niet bij alle inwoners bekend, maar iedereen heeft recht op onafhankelijke cliëntondersteuning. Dit is in de wet zo geregeld." Wendy en Wendy zijn cliëntondersteuners bij de SMD, een maatschappelijke organisatie met als missie inwoners te ondersteunen naar zelfredzaamheid.

Zo kan iedereen zo goed mogelijk mee (blijven) doen in de samenleving

Een cliëntondersteuner helpt of geeft informatie en advies op het gebied van wonen, zorg (WMO), werk en inkomen, mantelzorg en eenzaamheid. Zo kan iedereen zo goed mogelijk mee (blijven) doen in de samenleving. Met cliëntondersteuning van de SMD krijgt en houdt iemand regie over zijn of haar eigen leven en zorg.

Eenzaam

Wendy: "Zo kwam een oudere dame bij ons terecht met een vraag over haar woonsituatie, die niet passend is voor de toekomst.

Traplift

De cliëntondersteuner heeft met haar meegedacht over mogelijkheden van aanpassingen in de huidige woning of verhuizen naar een woning die geschikt is om langer zelfstandig te wonen. Ook de mogelijkheden van een traplift en de Regiotaxi worden besproken, zodat mevrouw toch nog naar haar kaartclub en op bezoek bij familie kan."

Ook als iemand zich eenzaam voelt kan de onafhankelijke cliëntondersteuning van de SMD bijdragen


Maar er is veel meer mogelijk. Ook als iemand zich eenzaam voelt kan de onafhankelijke cliëntondersteuning van de SMD bijdragen.

"Zo hielpen we laatst een meneer die geen werk heeft en nauwelijks de deur uit ging. Hij voelde zich eenzaam. Samen met meneer bekeken wij de mogelijkheden van vrijwilligerswerk en mogelijkheden zoals sport en andere activiteiten die passen binnen zijn budget", zo vertelt Wendy.


Zonder bijbaan

"We zijn er ook voor jongeren: veel jongeren zitten thuis, zonder fysieke schoollessen, zonder bijbaan, minder sociale contacten. Dat maakt ze kwetsbaar. Wij kunnen meedenken met een passende dag invulling. Maar dit geldt natuurlijk voor alle inwoners die nu zonder werk thuis zitten.


De cliëntondersteuner kan in die gevallen advies geven over financiële zaken, ondersteunen bij het aanvragen van een WW-uitkering of het benutten van andere regelingen. Ook tijdens de corona-tijd gaan de gesprekken gewoon door. Niet, zoals gebruikelijk aan de keukentafel, maar nu kunnen wij inwoners vooral telefonisch en met videobellen adviseren. Zo lukt het ook!"


Wie een vraag heeft en graag gratis onafhankelijk advies wil, kan een kijkje nemen op de website: www.desmd.nl. Bellen kan ook: 0229-308001. E-mail: info@desmd.nl.