Afbeelding
(Foto: Archivolt architecten bv, Sybolt Voeten)

De Glazen Stad zet zich in voor behoud Glasbak

ZWAAG - De gemeente Hoorn wil zo snel mogelijk overgaan tot sloop van de leegstaande Penitentiaire Inrichting (PI) in Zwaag, beter bekend als de Glasbak. Door verontruste inwoners van Hoorn is in allerijl het initiatief genomen om dit te voorkomen. Stichting De Glazen Stad probeert sloop te voorkomen en wil in overleg met Rijk, gemeente en inwoners komen tot een goede invulling van het gebouwencomplex totdat sloop echt nodig is. De architect van het complex ziet in ieder geval ook genoeg mogelijkheden voor korte of langere herbestemming.

'Sloop van het enorme gebouw vinden wij geen goede zaak'

Het idee van het college van Hoorn is om zo snel mogelijk te slopen en daarna jarenlang niets te doen met de locatie. Dat idee stuitte verschillende inwoners tegen de borst. Hoorn wordt al jarenlang geteisterd door een enorme woningnood, dus lijkt het hen een veel beter idee om de komende jaren dit gebouw - dat pas 30 jaar oud is - te benutten voor tijdelijk wonen en jongerenhuisvesting. Ook kunnen delen van het enorme gebouwencomplex benut worden voor bijvoorbeeld ateliers en als festivalterrein. Sloop kan plaatsvinden wanneer de plannen voor het gebied zijn uitontwikkeld, en dat kan nog zeker vijf jaar duren.

Duurzaam

Medio 2022 wil de gemeente in overleg met het Rijksvastgoedbedrijf om tot een nieuwe invulling van het terrein te komen. Met de sloop wil het college voorkomen dat er een spooklocatie ontstaat, met vandalisme en verloedering tot gevolg. Het college vindt dit een duurzame oplossing. Stichting De Glazen Stad denkt daar anders over. Wat is er duurzaam aan sloop van een in goede staat verkerend en kostbaar gebouw? Is het niet veel duurzamer om de komende jaren het gebouw te blijven gebruiken en pas te slopen als de plannen voor het gebied uitgekristalliseerd zijn? In de tussentijd kan het gebouw goed benut worden en kunnen er mooie initiatieven doorgang vinden.


Stichting De Glazen Stad stelt voor om het tijdelijk beheer voor enkele jaren in handen te geven van een organisatie of stichting die dan ook zelf verantwoordelijk is voor het beheer en eventuele aanpassingen of kleinschalige verbouwingen. Zo lopen gemeente en Rijksvastgoedbedrijf geen risico en kunnen eventuele toekomstige plannen voor bijvoorbeeld een woonwijkje doorgang vinden.

Herbestemming

Vormgever/uitgever Ron Dol (van onder andere magazine HIER in Hoorn) en Hans Stuijfbergen (directeur Museum van de 20e Eeuw) steken hun nek uit om te kijken wat voor mogelijkheden de oude gevangenis biedt. Ze zijn beiden al jaren op veel fronten in de stad actief en waren allebei geschokt door het besluit van B&W om eerst te gaan slopen en pas jaren later over een nieuwe bestemming te gaan nadenken. "De Gemeente Hoorn profileert zich onder de noemer Puur Hoorn als een groene stad en wij vinden sloop van een enorm gebouw, met heel veel techniek en voorzieningen, en nog maar dertig jaar oud, geen goede zaak. Dat past niet in deze tijd waarbij de gemeente burgers en bedrijven oproept om aan hergebruik te doen en duurzaam te werken", aldus de initiatiefnemers die op persoonlijke titel actie voeren voor herbestemming van de Glasbak. Zij menen dat zonder grote budgetten en aanpassingen genoeg mogelijk is in de oude gevangenis. "Wij vragen dan ook geen geld, maar denken met sponsors, vrijwilligers, veel creativiteit en eigen inzet een mooie herbestemming te kunnen realiseren. Laten we het tenminste proberen!"

Meedenken

De mensen achter Stichting De Glazen Stad willen graag horen hoe men in de stad denkt over gebruik van de gevangenis. Ook wil men graag in overleg met de Hoornse gemeenteraad en het College van B&W. Daarom heeft men in een brief aan raad en college gevraagd om vooralsnog geen sloopvergunning af te geven, maar om in overleg met het Rijksvastgoedbedrijf te kijken wat de mogelijkheden voor tijdelijke herbestemming zijn. Ook heeft men zelf al contact opgenomen met het Rijksvastgoedbedrijf, de eigenaar van de Penitentiaire Inrichting (PI) in Zwaag, om tot een overleg te komen.


Mensen, bedrijven of instellingen die willen meedenken kunnen een mail sturen aan info@hierinhoorn.nl .

Stichting De Glazen Stad meent dat zonder grote budgetten en aanpassingen genoeg mogelijk is in de oude gevangenis.