Burgemeester Joyce van Beek.
Burgemeester Joyce van Beek. (Foto: aangeleverd)

Statement burgemeester Beemster

MIDDENBEEMSTER - Burgemeester van de Beemster, Joyce van Beek laat het volgende weten: Het zijn bijzondere tijden. Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen. De regering heeft de afgelopen dagen een aantal van deze maatregelen aangekondigd.

'Houd rekening met elkaar en ga respectvol met elkaar om’

Als burgemeesters van Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland hebben we samen deze maatregelen in een noodverordening vastgelegd. Dat betekent dat nu formeel is geregeld dat: Evenementen/bijeenkomsten met meer dan 100 mensen verboden zijn.

Verantwoordelijkheid

Horecagelegenheden (inclusief sportclubs, seksclubs, sauna’s en coffeeshops gesloten moeten blijven. Afhaallocaties wel open blijven, zowel voor eten als voor coffeeshops en markten en supermarkten ook open blijven. Wat ik zie is dat mensen en ondernemers zich al heel goed aan deze maatregelen houden, elkaar ook aanspreken en hun verantwoordelijkheid nemen. Nu de noodverordening is vastgesteld kunnen we optreden tegen ondernemers die zich niet aan afspraken houden. Ik reken op het gezonde verstand van onze inwoners en ondernemers en verwacht dat ik dit middel niet hoef in te zetten.

Sociale afstand

Ik besef ook dat we veel vragen van mensen. Het vraagt organisatie om thuiswerken, thuisscholing of eventuele opvang van kinderen te regelen. Maar het is belangrijk dat we dit blijven doen en ons voorhouden dat we zoveel mogelijk sociale afstand behouden om te zorgen dat het virus zo min mogelijk kans krijgt om te verspreiden.

Schouder aan schouder

Ook onze inwoners houden zich zo goed mogelijk aan de afspraken en doen zichtbaar hun best zich aan de landelijke maatregelen te houden. Ik vraag u, net als onze premier, schouder aan schouder te staan. Houd rekening met elkaar en ga respectvol met elkaar om. Volg de richtlijnen van de deskundigen als het bijvoorbeeld gaat om handen wassen en 1,5 meter afstand houden tot elkaar.

Boodschappen

Verder zie ik dat mensen zich zorgen maken of ze wel voldoende boodschappen kunnen doen. Maar ik kan u zeggen dat supermarkten open blijven en ik weet van die sector dat er ruim voldoende voorraad is aan levensmiddelen. Dit wordt elke dag aangevuld, dus ik wil u vragen om boodschappen te doen zoals u dit normaal ook zou doen.

Blijf gezond

De komende tijd vraagt flexibiliteit, van ons allemaal. Deze situatie is voor iedereen nieuw. We hebben dit nog nooit eerder gedaan en we weten niet hoe lang dit gaat duren. De maatregelen zijn aangekondigd tot en met 6 april. De regering zal, in overleg met deskundigen, bepalen welke maatregelen daarna nodig zijn. Zeker is dat de bestrijding van dit virus lang zal duren. Heeft u vragen, kijk dan op de landelijke website rijksoverheid.nl/coronavirus.