Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Sander Otter wint schrijfwedstrijd

ALKMAAR - Dat een kleine belevenis op het Markermeer zo veel teweeg kon brengen, had Sander Otter uit Alkmaar nooit kunnen vermoeden. Hij zette zijn verhaal op papier voor de Edgar Stene schrijfwedstrijd voor mensen met reuma. Het resultaat? Sander won de 1e prijs bij de Nederlandse wedstrijd en de 2de prijs bij de Europese wedstrijd namens Nederland.

"In mijn werkzame leven heb ik nooit precies geweten wat ik nou wilde worden als ik later groot was", vertelt Sander in zijn verhaal. "Toen ik chronisch ziek bleek en afgekeurd werd voor werk vanwege het antifosfolipidensyndroom gingen er langzaam deuren open, waarvan ik het bestaan niet wist." '

Wanhoopskreet..

Sander vertelt in zijn verhaal over de wanhoopskreet van een zwangere vrouw met hetzelfde syndroom als hij. Vanaf zijn bootje op het Markermeer brengt hij deze vrouw in contact met de juiste gynaecoloog. Het blijkt een gouden greep. "Welke impact een kleine moeite soms heeft", schrijft hij. "Het gaf mijn leven de meerwaarde om ook als mens te kunnen geloven in een zinvol leven met een chronische aandoening. Niet alleen voor mijzelf maar zeker ook voor anderen."

Inmiddels is Sander niet meer weg te denken uit het vrijwilligersleven. Hij zet zich nu vol overgave in voor onderzoek en voorlichting over het antifosfolipidensyndroom. "Soms vraagt men mij waar ik de kracht vandaan haal om zo actief als vrijwilliger te blijven functioneren met al mijn gezondheidsproblemen en gebreken. Dan vertel ik graag nog eens een keer over die dag dat ik aan het zeilen was op het Markermeer."

Het antifosfolipidensyndroom is een zeldzame aandoening, die leidt tot het ontstaan van bloedstolsels in bloedvaten (trombose). Het komt vaak voor bij mensen met systemische lupus erythematodes (SLE) en soms bij mensen met reumatoïde artritis (RA). De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) schrijft als lid van EULAR jaarlijks de Nederlandse Edgar Stene verhalenwedstrijd uit. De winnaar doet automatisch ook mee aan de Europese Edgar Stene competitie. Elk jaar staat een ander thema centraal. Dit jaar was het thema: 'Ik heb reuma: wat betekent vrijwilligerswerk voor mij?'.