De kuifeend komt veel voor in het IJsselmeergebied.
De kuifeend komt veel voor in het IJsselmeergebied. (Foto: Koos Dansen)

De kuifeend

Maak kennis met de vogels in het IJsselmeergebied. Tien weken lang een portret van een kenmerkende vogel. Deze week: de kuifeend.

Leven op een menu van schelpdieren vergt rekenkunst van vogels. Opvissen is alleen lonend als het schelpdier voldoende groot en voedselrijk is. De kuifeend is zo’n rekenmeester. Deze eend komt veel voor in het IJsselmeergebied en eet driehoeksmosselen. Dat kost veel energie. Na elke duik in het koude water moet de vogel zichzelf weer opwarmen om te voorkomen dat hij onderkoeld raakt. En dan is er nog de verwerking van de mossel. Zoals veel duikeenden slikken ook kuifeenden de schelpdieren in één keer door. In de sterke maag wordt de schelp gekraakt. De stukjes van de schelp poept de eend weer uit, de mossel wordt verteerd. Duiken, opwarmen en kraken kosten bakken energie. Rust en voldoende mosselen van de juiste maat zijn dan ook heel belangrijk. En o ja, de kuifeend maakt zijn naam meer dan waard. Met opstaande kopveren heeft hij een echte kuif.

Het IJsselmeergebied kun je gerust een vogelparadijs noemen. Door het jaar heen broeden, foerageren, rusten en ruien er ontelbaar veel vogels. Van kluut tot grote karekiet en van fuut tot visdief; voor talloze, soms kwetsbare vogelsoorten zijn IJsselmeer, Markermeer en de Randmeren onmisbaar. Het IJsselmeergebied is dan ook een internationaal beschermd natuurgebied. Maar die bescherming kan beter vindt Vogelbescherming Nederland. Vooral de visetende vogels hebben het moeilijk. Er is te weinig voedsel beschikbaar. Er zijn vrijwel geen ondiepe oeverzones waar vissen kunnen paaien en opgroeien. En ook visserij, recreatiedruk, zandwinning en de stroom aan plannen voor windmolens en zonnepanelen doen het natuurgebied geen goed.

Vogelbescherming komt in actie voor de natuur in het IJsselmeergebied. Zo worden op vier plekken aan de IJsselmeer- en Markermeerkust vooroevers aangelegd. Het IJsselmeergebied wordt nog mooier. Met de fietsroutes van Vogelbescherming kun je van de vogels genieten. Je bent welkom, maar houd rekening met de natuur. Gun vogels de rust die ze hard nodig hebben. Meer informatie: www.vogelbescherming.nl/ijsselmeer