Familieleden van de bewoners hadden korte filmpjes met een lieve boodschap gemaakt.
Familieleden van de bewoners hadden korte filmpjes met een lieve boodschap gemaakt. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

'Door muziek ontstaat iets moois'

REGIO - Wat een mooie verrassing voor de bewoners én medewerkers van Philadelphia, locatie Dorpsstraat in Zwaag. Maandag 27 april kwam een opvallende verschijning voorrijden: de oldtimer Volkswagen ledschermbus van Rick Veldhuizen uit Andijk. Hij trakteerde de bewoners, die nu vanwege het coronavirus geen bezoek krijgen, op gezellige muziek én lieve boodschappen van familieleden die op het grote scherm vertoond werden.

Bewoners en begeleiders Philadelphia verrast met komst ledschermbus

De bewoners van De Enk in Enkhuizen en de Zonnedauw in Bovenkarspel werden eerder al verrast met de ledschermbus. Op Koningsdag bracht de bus een bezoek aan de locaties Dorpsstraat, Schouwmeester en Timpaan. Locatiemanager Jeanette Bakker vertelt: "Rick is de partner van een van onze medewerkers. Door het coronavirus ligt zijn werk stil. Met dit initiatief slaan we twee vliegen in één klap; zowel Rick als onze cliënten zijn hier blij mee." Rick vult aan: "Het is zo leuk om te doen. Normaal gesproken verhuur ik de ledschermbussen voor evenementen, maar nu weten veel instellingen mij te vinden. Ik ben niet alleen bij Philadelphia langs geweest, maar ook bij verschillende verzorgingshuizen. Particulieren die bijvoorbeeld familieleden met een boodschap willen verrassen, kloppen nu ook bij mij aan."

Meedansen

De bewoners en begeleiders genoten van muziek van onder andere Frans Bauer en Guus Meeuwis. Familieleden van de bewoners hadden op verzoek van Philadelphia korte filmpjes met een lieve boodschap gemaakt. Het deed de bewoners zichtbaar goed. "Geweldig om te zien hoe onze cliënten ervan opvrolijkten en meedansten. Het plezier spatte ervan af!" Jeannette benadrukt dat ook de begeleiders van Philadelphia deze vorm van ontspanning écht verdienen. "Zij hebben hun handen vol aan de begeleiding van de cliënten, zeker in deze bizarre tijden. Zij moeten de bewoners vaak meerdere keren uitleggen wat er aan de hand is en waarom zij bepaalde dingen niet meer mogen doen. Onze cliënten krijgen dagbesteding in huis, helemaal op maat. Denk aan vogelhuisjes of kaarten maken. Het is in deze heftige periode belangrijk dat ze evengoed structuur houden en bezig blijven. Muziek is bij Philadelphia heel belangrijk. Door muziek ontstaat iets heel moois; het zorgt voor verbinding."

Ten slotte heeft Jeannette nog iets anders leuks te melden: "Van de Evangelisch Lutherse Kerk in Enkhuizen heeft locatie De Enk een heel mooie schenking gehad. Van dat geldbedrag hebben we twee iPads aangeschaft. Zo kunnen deze bewoners, allemaal vijftigplussers, bijvoorbeeld FaceTimen met hun familie, via YouTube muziek luisteren of een online kerkdienst volgen. Deze schenking waarderen we enorm, we zijn er heel blij mee!"

Meer weten over de ledschermbus? Kijk op www.ledschermbus.nl.

Met de iPads kunnen de cliënten van De Enk toch een kerkdienst volgen.