Co Feld.
Co Feld. (Foto: aangeleverd)

'Warm afscheid is nog steeds mogelijk'

DE GOORN - "Ook in deze tijd is een warm, liefdevol en waardig afscheid heel goed mogelijk. Het is anders, maar zeker niet 'kil'. Aan het woord is Co Feld van Co Feld & Smit Uitvaartverzorging in De Goorn. "Wij proberen de families zo goed mogelijk te steunen en te begeleiden in deze bijzondere tijd. Voor, tijdens én na het afscheid."

Co Feld & Smit Uitvaartverzorging is eigenaar van Afscheidscentrum Koggenland in De Goorn dat stijlvol en met warme kleuren is ingericht. Het beschikt onder meer over een familiekamer waar iedereen gebruik van kan maken. "Juist in deze tijd kan een familiekamer van nóg grotere waarde zijn", vertelt Irene Hogenes, sinds 2014 collega van Co Feld. "Mensen die vanwege de geldende richtlijnen niet aanwezig kunnen zijn bij de afscheidsbijeenkomst, kunnen in overleg met de familie tóch even afscheid nemen van de overledene in onze familiekamer. Ook is er een sfeervolle aula die normaliter dertig zitplaatsen telt." Co vult aan: "In ons speciale afscheidsatelier kunnen families in alle rust de kist beschilderen of op een andere creatieve manier uiting geven aan het verlies."

"Wat wij nu vooral merken is berusting bij de mensen ten aanzien van de coronamaatregelen. Het is nu eenmaal zo en we moeten er het beste van maken, is het uitgangspunt van velen. Het samenzijn na de afscheidsplechtigheid wordt wél heel erg gemist. Even napraten onder het genot van een kopje koffie is nu helaas niet mogelijk. Daarom horen we van veel mensen dat zij later, wanneer de maatregelen versoepeld worden, alsnog een herinneringsbijeenkomst willen houden óf tijdens het verstrooien van de as een samenzijn willen organiseren. Naast de al bekende erehaag zijn dit ook heel mooie initiatieven." Irene: "Als mensen dat zelf willen, komen we nog gewoon bij ze thuis. De meesten stellen dat trouwens ook erg op prijs. Wat ik zelf wel moeilijk vind, is dat ik de mensen geen hand kan geven. Maar mijn condoleances zijn daarom niet minder gemeend."

Co Feld & Smit Uitvaartverzorging beschikt over een ruim assortiment rouwkaarten. Het is ook mogelijk om de kaart persoonlijker te maken met een eigen foto of een andere gewenste afbeelding. Co: "Voor verschillende soorten urnen, as-sieraden en sieraden met een vingerafdruk kunnen mensen ook bij ons terecht. De vingerafdruk van de overledene bewaren wij digitaal en deze kan later in een sieraad worden verwerkt."

Fair Coffins

Co: "Sinds eind 2019 zijn wij dealer van Fair Coffins. Fair Coffins maakt uitvaartkisten van speciaal daarvoor gemaakt karton. Ze zijn ecologisch verantwoord en wat voor ons ook héél belangrijk is: ze worden gemaakt door mensen die vanwege een beperking een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Deze kisten doen qua prijs en uitstraling niet onder voor de gangbare kisten en kunnen bij ons worden afgehaald of door ons worden bezorgd."

Wieder 19, De Goorn. Meer informatie: 0229-561227 / www.cofeld.nl.

Irene Hogenes.