Remco Reiding geeft een lezing over zijn speurtocht naar familie van oorlogsslachtoffers.
Remco Reiding geeft een lezing over zijn speurtocht naar familie van oorlogsslachtoffers. (Foto: aangeleverd)

Speurtocht naar familieleden van oorlogsslachtoffers

ABBEKERK - Frits van der Starre nodigt, namens het Comité Oorlogsmonument Abbekerk, iedereen uit om 6 maart naar dorpshuis de Nieuwe Haven, Burgemeester Kromplein 6 in Abbekerk te komen. "Kom voor 20.00 uur binnen, want dan begint Remco Reiding zijn verhaal over zijn speurtocht naar de familieleden van oorlogsslachtoffers, die op het Russisch Ereveld in Amersfoort begraven zijn. een hele interessante lezing die goed past in het thema 75 jaar bevrijding", laat Frits weten.

Remco Reiding start deze avond de eerste van de serie van vier lezingen, in aanloop naar de viering op 5 mei van de bevrijding van Nederland.

Pretkowski

"In Abbekerk kent men sinds 1995 de vlieger Pretkowski, na een paar jaar onderzoek is het leven van deze Pool volledig in beeld. Dit onderzoek uit 1995 van Remco is in onze ogen het grote werk geweest, als stagiaire bij een krant in zijn woonplaats Amersfoort. Wie zijn nu precies die 865 'Russen' die op het Russisch Ereveld in Leusden begraven liggen?", zegt Frits.

"Maar laat ik niet teveel vertellen. Mooi is dat Remco uiteindelijk tal van families bij het graf heeft gekregen van hun vader, grootvader, oom, neef, van wie men het lot nooit geweten zou hebben. Meer dan zestig jaar bleven kinderen van oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie in onwetendheid over het lot van hun dierbaren."

Data lezingen dorpshuis: 3 april: luchtoorlog boven West Friesland door Hans Nauta; 1 mei: dorpsleven in Abbekerk tijdens WO II door Walter Visser en ondergedoken in Duitsland door Cees van Kooten. Er zijn deze avond twee lezingen onderbroken door een pauze.

Toegang: vrij. Aanmelden mogelijk via fritsvanderstarre@planet.nl.

Het graf Pjotr Koval.