Verheul Grand Prix gaat digitaal

SCHAGEN - Het Verheul Grand Prix jeugdschaaktoernooi, dat altijd in april op een zondag op het Regius College in Schagen wordt gehouden, gaat ‘viral’. Het jeugdschaaktoernooi, waarvan Verheul hoofdsponsor is en dat door schaakclub Autovakmeester Schaap Magnus Anna Paulowna Chess (Mach) wordt gehouden in samenwerking met de Noord-Hollandse Schaakbond, ging vorige maand door de coronadreiging niet door. Hij vindt nu online plaats op zondag 21 juni op het gratis schaakplatform www.lichess.org.

Het besluit van het bestuur van Mach is een logische zet op wat een landelijke schaaktrend is: er wordt vanuit overal in het land online schaakinitiatieven genomen. Zo worden op www.lichess.org ook allerlei toernooien georganiseerd. Het gaat hierbij om online clubavonden maar ook om complete teamcompetities, onderverdeeld naar een bepaald niveau. Zo heeft de schaakeredivisie al online al een doorstart gemaakt en is er ook al een online derde klasse, het niveau waarop Mach uitkomt. Het enige verschil met de gewone competitie is dat er geen sprake is van een klassiek lang bedenktempo, maar louter van snelschaakpotjes.

Eerder deze maand vond ook het eerste grote online jeugdschaakevenement plaats. Dit was zo’n groot succes, er waren dertienhonderd deelnemers, dat de server vastliep. Inmiddels zijn er voorzorgsmaatregelen genomen om herhaling van dit scenario tegen te gaan. Mach wil tevens met Verheul als hoofdsponsor van de jeugdafdeling in het najaar, hetzij op een fysieke locatie hetzij online, het Noord-Hollands kwalificatietoernooi voor de A-, B- en C-jeugd organiseren. Op dit evenement zijn plekken voor de jeugd NK’s te verdienen.