Jacqueline van Welkoop 't Rijpje geeft graag advies (foto: aangeleverd)
Jacqueline van Welkoop 't Rijpje geeft graag advies (foto: aangeleverd) (Foto: Aangeleverd)

Tuintips van Welkoop ’t Rijpje

’T RIJPJE- De zomer staat voor de deur. Wat betekent dat voor de tuin? Wat moet je doen en laten? Welkoop ’t Rijpje, een expert op dit gebied, vertelt:

IJsheiligen

“De jongere generatie kijkt me nog wel eens verbaasd aan als ik zeg dat na IJsheiligen alle planten veilig naar buiten kunnen”, verteld Jacqueline Bouwes, al 4 jaar medewerkster in het tuincentrum van Welkoop ’t Rijpje. “IJsheiligen is de naam voor een aantal katholieke heiligen, van wie de naamdagen vallen in de periode van 11 tot en met 15 mei. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het voorjaar waarop nog nachtvorst kan optreden.”

De tuin in

Jacqueline vertelt verder: ”Nu we allemaal wat meer thuis moeten blijven is het fijn om wat extra aandacht aan de tuin te besteden. Nu IJsheiligen voorbij is, is het de periode om nieuwe planten in de tuin en bloembakken te zetten. Let daarop wel dat je de juiste potgrond gebruikt. Nu het steeds langere tijd droog blijft, is kokospotgrond aan te raden. Deze houdt lang vocht vast en geeft 6 maanden voeding aan de planten.”

Water, water, water

“Het wordt steeds droger in ons land en de droge periodes duren steeds langer, daarom is goed water geven erg belangrijk. Geef bij voorkeur s ’avonds water en giet het water nooit op het blad of de bloemen, maar bij de wortels van de plant. Geef liever 3x per week goed water, dan elke dag een klein scheutje. Water geven met leidingwater kan bij aanhoudende droogte voor problemen zorgen. Zorg dus voor een regenton in de tuin en geef bij voorkeur water uit de sloot of een bron.”

Geranium, oude plant in een modern jasje

“De Geranium heeft misschien een wat oubollig imago, eigenlijk is het een hele mooie en makkelijke plant. Met minimale verzorging bloeit deze tot in oktober. Wil je toch liever wat anders in je tuin, dan staat onze hele kas en buitenhal vol met de mooiste bloeiende planten, bomen en struiken.”

Zelf kweken

“Er is niks lekkerder dan zelfgekweekte groentes en fruit. Wat dacht je van je eigen blauwe bessenstruik of je eigen kruidentuin? Altijd heerlijke verse kruiden bij de hand, dat is gewoon voor iedereen mogelijk. Bij Welkoop ‘t Rijpje verkopen we kant en klare kruidenplanten, maar ook kleine stekjes die je zelf op kunt kweken tot een grote kruidenplant.”

Welkoop ’t Rijpje heeft een verrassend tuincentrum met een hele mooie collectie planten, bomen en struiken en vind je aan de Rijperweg 48a tussen Tuitjenhorn en Sint Maarten.