Dwarsprofiel nieuw ontwerp
Dwarsprofiel nieuw ontwerp (Foto: aangeleverd)

Fietsersbond blij met ontwerp Zeeweg

SINT MAARTENSZEE - De gemeente Schagen heeft een nieuw ontwerp gemaakt voor de reconstructie van de Zeeweg in Sint Maartenszee. Met deze reconstructie beoogde de gemeente de snelheid op deze weg te verlagen. Voor voetgangers moest er meer ruimte gevonden worden. De als onveilig ervaren kruising met de Belkmerweg werd aangepakt. In het oorspronkelijke plan verviel het vrijliggende tweerichtingenfietspad langs het Wildrijk, omdat dit te smal was.

De Fietsersbond afdeling Noordkop is blij met de aanpassingen aan het ontwerp. "Het vrijliggende fietspad wordt verbreed en er komt een voetpad langs. De groenstrook wordt uitgedund er komen enkele doorsteekjes naar de woningen. Hierdoor wordt het zicht op het fiets- en voetpad verbeterd, wat de sociale veiligheid ten goede komt. Ouders en kinderen hoeven op weg naar het strand nu niet de weg te delen met auto’s, zwaar landbouwverkeer en lijn 251. De Fietsersbond heeft zich met succes tegen deze ongewenste situatie verzet. De kruising met de Belkmerweg krijgt een rood, verhoogd plateau. Voor iedereen is de kruising overzichtelijker gemaakt. Bovendien heeft rechts voorrang, wat de snelheid zal drukken, aldus Charles van der Mark van de Fietsersbond afdeling Noordkop.

Tussen de Belkmerweg en de rotonde van de N205 bleef het fietspad gehandhaafd, omdat dit van een andere wegbeheerder is. Fietsers hoeven nu niet meer twee keer de drukke weg over te steken van en naar dit fietspad. De gemeente Schagen is erin geslaagd alle oorspronkelijke bedoelingen overeind te houden inclusief fietspad. "Het is een win-win-situatie."