Tom Baars.
Tom Baars. (Foto: aangeleverd)

Tom Baars van Baars Automobielen: occasions zitten weer in de lift

SCHAGEN- De cijfers zijn er nog niet, maar Tom Baars voelt als ervaren vakman de markt als geen ander aan. En hij ziet dat het in juni een stuk drukker is geworden in zijn zaak ten opzichte van het voorjaar. ,,We hebben vanaf half maart tot eind mei een flinke klap gehad, maar uiteindelijk zou de coronacrisis weleens in het voordeel van de autobranche kunnen uitpakken”, vertelt de eigenaar van Baars Automobielen. ,,Mensen hebben schrik gekregen voor het openbaar vervoer, voor de gezondheidsrisico’s ervan. En dan worden bij gezinnen prioriteiten verzet qua koopbeleid: Veel meer mensen dan voorheen zien nu het voordeel van een auto, omdat alleen met je naasten om je heen de kans op besmetting veel kleiner is.”

Dat heeft ertoe geleid dat kandidaat-kopers het Schager autobedrijf weer weten te vinden. ,,Ook om mij heen van collega’s hoor ik dat de markt weer aantrekt. Wij hebben daarom wel verwachtingen voor de zomer. Normaal is het stil, nu blijven veel mensen thuis en zouden ze het geld wat ze normaal aan een vakantie besteden weleens kunnen uitgeven aan zaken die op het lijstje wensen voor de lange termijn stonden. Denk aan het opknappen van het huis, de tuin en ja, de aankoop van een auto. Een occasion is dan vaak, door het voordeliger prijskaartje, aantrekkelijker dan een nieuwe auto.”

Dan kiezen de meeste mensen voor een bedrijf en niet een particulier om die occasion aan te schaffen. Baars weet wel waarom. ,,De garantietermijn die een occasionbedrijf als de mijne biedt. Een garagehouder wil kwaliteit leveren anders is hij achteraf mogelijk veel geld kwijt aan reparatiekosten. Bij een particulier weet je nooit of wat hij of zei zegt klopt. En als het niet klopt moet je kosten maken. Kortom, hoe populair Marktplaats.nl ook is: Als iemand al naar een auto zoekt op dit medium, dan toch vooral bij autobedrijven.”

Een garagebedrijf moet namelijk wel transparant zijn, stelt hij. ,,Want als je het niet doet, heb je een boel gezeur, zelfs als iemand van verder weg komt. Slechte reviews op je Facebookpagina en je website. Woont wel iemand in de omgeving, dan wordt er slecht over je gepraat en dat is slecht voor jouw business.”

Tom Baars hoef je niets meer te zeggen over hoe een auto in elkaar steekt. Hij weet ook hoe divers de markt in elkaar steekt en biedt daarom voor elke doelgroep wat aan: van stadsauto’s tot ‘luxe bakken’. ,,Wie naar mijn mening vraagt, ik ben altijd eerlijk. Over de prijs en wat een auto wel of niet kan. Laatst was hier iemand die een auto voor zijn dochter wilde kopen. Ik ging automatisch de kleinere ‘damesauto’s’ af, maar dat vond hij niets. ‘Zijn grotere wagens niet veiliger in verband met de kreukelzone?’, vroeg hij. Ik kon hem alleen maar honderd procent gelijk geven.”