De beregeningsmachine
De beregeningsmachine (Foto: )

Mechanisatiebedrijf J. van der Sluis introduceert beregeningsmachines van Beinlich

REGIO - Mechanisatiebedrijf J. van der Sluis combineert met de beregeningsmachines van Beinlich Duitse betrouwbaarheid met Noord-Hollands gemak. Van der Sluis heeft de Duitse installaties zodanig aangepast dat ze uitermate geschikt zijn voor de Noord-Hollandse markt. De haspels zijn optioneel met een Raindancer uit te breiden.

Mechanisatiebedrijf J. van der Sluis, met vestigingen in Anna Paulowna, Dirkshorn, Zwaagdijk, De Goorn en Lisse, heeft in Beinlich een betrouwbare leverancier voor beregeningsmachines gevonden, zegt directeur Jan van der Sluis. “Firma Beinlich wilde met ons meedenken over een concept van een haspel die geschikt is voor de Noord-Hollandse boer en tuinder. De meeste agrariërs hebben hier water rond hun akkers, zij willen een slang in de sloot gooien, de machine aanzetten en beregenen. Dat is in het buitenland niet gebruikelijk. We maken nu gebruik van het bovenstel van Beinlich en hebben het onderstel zelf aangepast naar Noord-Hollands gebruik.”

Beinlich is een grote Duitse producent van beregeningsinstallaties. Het bedrijf verkoopt 500-600 haspels per jaar, vertelt Van der Sluis. Beinlich had nog geen importeur in Noord-Holland, voor Van der Sluis een mooie kans om in dat gat te springen. “Het is een echt familiebedrijf, dat past goed bij onze bedrijfscultuur”, zegt hij. “De fabrikant heeft verstand van zaken, het is prettig samenwerken met deze partij. We willen het concept nog verder doorontwikkelen, de kinderziekten eruit te halen. Dan kan Beinlich het concept zo mogelijk kopiëren en in productie nemen.”

Drie uitvoeringen

Van der Sluis zet de beregeningsinstallatie in drie uitvoeringen in de markt. Een standaard machine met losse PTO waterpomp op een pompbok met zuigarm, een machine met een vaste PTO waterpomp voorop de dissel met een vaste waterdoorvoer door het frame naar de turbine/trommel en een machine met een vaste geïsoleerde motorpompunit voorop de dissel, eveneens met een vaste waterdoorvoer door het frame naar de turbine/trommel. Alle machines zijn standaard voorzien van een luchtgeremd tandemstel met brede banden, een hydraulische draaikrans, een hydraulische zuigarm, een Nelson SR75 kopeindsproeier en een zware instelbare vijfwielige kanonkar met een Nelson SR150 hoofdkanon.

Verder heeft Van der Sluis de originele beregeningscomputer van Beinlich vervangen door een eigen ontwerp PLC-besturing: een eenvoudige, gebruiksvriendelijke PLC-computer waarmee iedereen kan werken. De Nederlandse eindgebruiker is kritischer in precisieberegening dan zijn Duitse collega, weet verkoopleider Johan Goudsblom. “Wij hebben samen met een programmeur een zwaardere computer ontworpen, met meer mogelijkheden. De ondernemer kan met de computer eenvoudig gsm-meldingen instellen, de haspel instellen, storingen uitlezen en de kopeindsproeier bedienen.”

De PLC-computer van Beinlich is op zich een prima apparaat, maar de Noord-Hollandse gebruiker heeft meer specifieke wensen, aldus Goudsblom. “De ondernemer wil 24/7 beregenen en tevens efficiënt water geven. Hij wil alles weten, regelen en aansturen, het liefst op afstand via een app. Een ander voordeel van het zelfontwikkelde programma is dat we eenvoudig zaken kunnen toevoegen, aanpassen of veranderen. We hebben een PLC-computer ontwikkeld, waarmee we in de toekomst vooruit kunnen.”

Raindancer

De Beinlich beregeningsmachines kunnen optioneel worden uitgebreid met een Raindancer. Dit is een gps-gestuurd hoofdkanon, dat op afstand door gps-coördinaten strak langs kopakkerlijnen, perceelsgrenzen en obstakels beregent. Eenmaal goed ingesteld, heeft de gebruiker hier geen omkijken meer naar, zegt Jan van der Sluis. De Raindancer, die via een app wordt bediend, registreert tevens het aantal beregende millimeters per perceel. Van der Sluis: “Je kunt met de Raindancer vanuit je kantoor beregenen. De waterafgifte is in te stellen in kuubs, mm neerslag of intreksnelheid. Verder kun je je percelen in kaart brengen door kaarten te laden uit Google Maps. Daarop kun je altijd terugzien hoeveel mm je hebt beregend en wanneer (datum/tijd). De Raindancer geeft in één overzicht heel veel informatie over de te beregenen percelen: de gebruiker kan slim en efficiënt water geven en daarmee water, tijd en brandstof besparen. We willen in de nabije toekomst ook vochtmeters aan de Raindancer toevoegen. Hoe meer je weet en hoe beter je kunt sturen, hoe meer rendement je uit een beregeningsinstallatie haalt.”

De machine in actie