Saskia Zondervan overhandigt namens de omwonenden 300 handtekeningen aan Nico de Lange.
Saskia Zondervan overhandigt namens de omwonenden 300 handtekeningen aan Nico de Lange. (Foto: Rodi Media/MvS)

Wethouder: 'Alle opties voor De Bloeiende Perelaar nog open'

ZUIDOOSTBEEMSTER - Leerkrachten, omwonenden en andere betrokkenen plaatsen grote vraag- en uitroeptekens bij het voorstel van het college van hun gemeente om op het plein van De Bloeiende Perelaar een dependance neer te zetten. Het college vindt dat vooralsnog de beste optie. Diverse betrokkenen uitten hun bezwaren afgelopen dinsdag tijdens de raadscommissievergadering. Al eerder organiseerden ze een informatiebijeenkomst in de gymzaal, bedoeld om de raadsleden mee te krijgen.

Betrokkenen uiten bezwaren tegen voorstel college

De Bloeiende Perelaar kampt met ruimtegebrek en dat zal alleen maar nijpender worden. Veel nieuwe, jonge gezinnen strijken in Zuidoostbeemster neer, maar de school groeit niet mee. Nu al moet een aantal kinderen worden ondergebracht in een krap en laag noodgebouw, waar je op koude winterdagen rookpluimpjes uitblaast en op warme zomerdagen het zweet van je voorhoofd moet wissen. Maar wat als het leerlingenbestand in de nabije toekomst is toegenomen van vierhonderd naar zeshonderd kinderen?

Dependance op schoolplein

ls het aan de schoolleiding, ouders en andere betrokkenen had gelegen stond er, elders in Zuidoostbeemster, nu al een nieuw, modern gebouw en was het probleem tijdig opgelost. Het heeft niet zo mogen zijn. En tot overmaat van ramp heeft het college de voorkeur uitgesproken om op het terrein van de school een dependance neer te zetten. Deze optie is na een verkeersonderzoek toegevoegd aan twee eerdere opties, beide in De Nieuwe Tuinderij Oost.

'Slechtste voorstel'

"Het is het slechtste voorstel dat men had kunnen doen," aldus André Olde Engberink, die tijdens de bijeenkomst als voorzitter fungeerde en de mening van de betrokkenen vertolkte. Hij zette de bezwaren op een rijtje. Een te krappe ruimte voor de kinderen, te weinig parkeerplaatsen, een onveilige verkeerssituatie. Schooldirectrice Judith den Otter nam de aanwezigen daarna mee naar buiten om de nadelen inzichtelijk te maken.

Locatie met meer ruimte

Judith: "We proberen zo min mogelijk mobiliteit te realiseren. Dat wordt lastig met zeshonderd kinderen, en op een postzegel kan dat niet. We willen naar een locatie met meer ruimte. Een permanente school in De Tuinderij Oost. Dit zit ons heel hoog. We willen er nog niet aan denken wat er gebeurt als het toch de huidige locatie wordt."

Driehonderd handtekeningen

Ter ondersteuning kreeg Nico de Lange, als Nestor van de gemeenteraad, een pakketje met driehonderd handtekeningen van omwonenden mee. Hij overhandigde het dinsdag aan de griffier. Tijdens de raadscommissievergadering uitten diverse betrokkenen hun bezwaren. Ze vrezen vooral dat de ruimte voor de kinderen veel te krap wordt als het college bij zijn voorkeur blijft en sturen aan op een snelle oplossing, het liefst een nieuw gebouw in De Nieuwe Tuinderij Oost.

'Ruimte binnen de norm'

Wethouder Zeeman stelde dat het inleveren van ruimte binnen de norm zou vallen. Maar alle opties staan volgens haar nog open - ook de twee eerder geformuleerde opties in De Nieuwe Tuinderij Oost - en het college is "voornemens snel tot een beslissing te komen".


Marcel van Stigt

Judith den Otter maakt inzichtelijk waarom de opties op het eigen terrein verre van ideaal zijn.
De Bloeiende Perelaar.