Old memories. Rens (links) en Pascal bij het voormalige postkantoor in Purmerend.
Old memories. Rens (links) en Pascal bij het voormalige postkantoor in Purmerend. (Foto: Rodi Media/MvS)

Een warm kloppend posthart

BEEMSTER/PURMEREND - Na het succes van drie jaar geleden kon een vervolg niet uitblijven. Voor de tweede keer organiseren Rens van den Berg en Pascal Ton daarom een reünie voor voormalige en huidige post- en baliemedewerkers van Purmerend. De bijeenkomst vindt op zaterdagavond 7 november plaats in Buurthuis Zuidoostbeemster.

door Marcel van Stigt

Zaterdag 7 november reünie voor post- en baliemedewerkers

Rens van den Berg uit Zuidoostbeemster is 64 en gepensioneerd, Pascal Ton (54) uit Purmerend is van werkgever gewisseld. Maar bij beide voormalige postbezorgers klopt nog steeds, zoals ze dat noemen, een warm posthart. Als Pascal het over zijn jaren als postbezorger/planner praat, heeft hij het onbewust nog altijd over 'wij' en 'ons'.

"Een prachtig beroep, postbezorger", stelt hij. "Je bent eigen baas. Loop je hard, dan ben je vroeg thuis. Loop je zacht, dan ben je laat thuis." Rens knikt instemmend. "Een vrij leven. Je eigen toko."

Maar ook een leven met meer ontberingen dan nu. Hebben we tegenwoordig te maken met zachte winters en slechts zo nu en dan extreme omstandigheden, in de tijd dat Rens en Pascal hun wijk afwerkten, hoorden pakken sneeuw, strenge vorst en onstuimige storm er gewoon bij.

"Code rood bestond toen nog niet," vertelt Pascal. "Ook bij min-vijftien stapten we gewoon op onze fiets of brommer. Ik was angstiger voor storm dan voor gladheid, want dan konden er altijd dakpannen naar beneden komen. Eén dag maar hebben we geen post bezorgd. Verder altijd."

Toen de digitalisering om zich heen begon te grijpen, werd het een stuk


Lees verder op pagina 3