Uit eten of ophalen.
Uit eten of ophalen. (Foto: Pieter de Kramer)

Chinees eten in trek bij Hollanders

We komen allemaal van tijd tot tijd bij de Chinees. Om uit eten te gaan, maar vaker om te halen. De concurrentie van andere eetculturen heeft zich al lang aangediend en daardoor staat de sector onder druk. Maar wees eerlijk: als je trek hebt in Chinees…

Nasi, bami, saté, babi pangang of foe yong hai: bijna iedereen in Nederland heeft wel eens van deze Aziatische gerechten geproefd. De witte bakjes van de ‘afhaalchinees’ zijn dan ook een bekend fenomeen in Nederland.

Het eerste Chinese eethuis in Nederland was het in 1920 geopende Cheung Kwok Low in Rotterdam. In 1960 waren er 225 Chinese restaurants. Nu zijn het er rond de 2300. Een derde van alle restaurants in Nederland werd toen gedreven door een Chinees. Daarna kwamen andere eetculturen en stond de populariteit van de traditionele Chinees onder druk. Wokken bleek de redding van de sector: dat is nog steeds erg in trek. En afhaalwokken kan ook al.

Opmerkelijk: het is bij de Chinees altijd (te) veel wat je krijgt. Hééérlijk en verklaarbaar: in Aziatische landen is het juist onbeleefd om alles op te eten. Anders zou de kok kunnen denken dat hij niet voldoende heeft klaargemaakt. En maar goed dat we (te) veel krijgen, anders zouden we de volgende dag zelf geen kliekjes meer kunnen opwarmen.

Eten smakelijk tijdens de Hollandse Weken.