De staande grill maakt het vlees gaar,
De staande grill maakt het vlees gaar, (Foto: aangeleverd

Wat eten wij Hollanders dit graag

Shoarma, gyros, kebab en döner

Het is een mooie vraag voor in een quiz: wat is het verschil tussen shoarma, gyros, kebab en döner? Het antwoord!

Shoarma

Shoarma komt van oorsprong uit het Midden-Oosten waar Israëliërs het de naam shoarma hebben gegeven wat weer afgeleid is van een vertaling van het Turkse woord voor draaiend: çevirme. Het heeft daarmee dezelfde betekenis als döner wat draait betekent. Shoarma is een verticaal opgestelde spit van rundvlees, kip, lamsvlees, of kalkoen. En in Nederland ook met varkensvlees. Het geroosterde en gemarineerde vlees wordt dun van het spit afgeschraapt en meestal gegeten in een pitabroodje. In de supermarkt kunt u shoarma in een bakje kopen.

Gyros

Gyros is van oorsprong een Grieks gerecht gemaakt van een spies met gegrild varkensvlees of kip. De reepjes vlees worden gesneden en gekruid. Gyros is een afgeleide van het Turkse döner kebab. De Grieken serveren het vlees vaak met frietjes, salade en platte broodjes.

Kebab

De naam kebab komt uit het Perzisch en betekent gebakken vlees. Kebab wordt gemaakt van gebraden en gekruid kalfsvlees of kip. Kebab is standaard gemaakt van kalfsvlees, tenzij u vraagt om kip kebab. Kebab krijgt u vaak in een Turks broodje.

Döner (kebab)

Tenslotte hebben we döner. Döner betekent ‘draait’ in het Turks. Traditiegetrouw is döner gemaakt van gekruid lamsvlees, maar inmiddels ook van kalfsvlees, kalkoen of kip. Het vlees wordt aan een draaiend spit opgehangen. De staande grill maakt het vlees gaar, waarna de laagjes met gekruid vlees met een mes of elektrische snijmachine van het spit wordt gesneden.

Het verschil zit hem dus vooral in de manier van bereiden, de kruiden en de manier van opdienen.

Geniet ervan!