Jaarverslag dorpsraad Hoogwoud

HOOGWOUD - De dorpsraad krijgt stukken van de gemeente en kan daar een mening over geven. zij kan met andere dorpsraden vergaderen over de situatie in Opmeer over GVVP-plan = Gemeentelijk Verkeers- en Veiligheidsplan en Grondstoffenplan en er is een vernieuwing gemaakt van het convenant met de gemeente, samen met andere dorpsraden.

De dorpsraad heeft nu één keer per jaar overleg met de gemeenteraad en de gezamenlijke dorpsraden en één keer per jaar met B&W. Dat is gebeurd, maar tekort op elkaar. De dorpsraad vindt het beter in het voorjaar en in het najaar.

De dorpsvisie van de dorpsraad betreffende om de leefbaarheid te waarborgen: naar de mensen en de gemeente gaat de dorpsraad zich hard maken en profileren voor woningbouw voor jongeren en senioren in de kernen en zet de verkeersproblematiek van de Herenweg (Zuideinde), de verkeersbewegingen van De Boet / Aldi hoog op de agenda.

De dorpsraad heeft behoefte aan meer leden voor de continuïteit. Samen met K.B.O. een activiteit opzetten om Hoogwouders in te betrekken. Dorpsgenoten kunnen bij de dorpsraad hun zorgen en klachten kwijt. Dat kan ook middels Facebook en www.dorpsraadhoogwoud.nl.

Tijdens de vergadering werd ook gesproken over de locatie van het integraal kindcentrum (IKC); de nieuwbouw van de Adelaar en de st. Wulfram. De dorpsraad stelde het Groenplan vast. Het openbare groen in de bomenwijk is in samenwerking met de bewoners gerenoveerd. En de organisatie van de kermis. Die wordt gehouden op een andere locatie. Gelet moet worden op de verkeersveiligheid. In alle gevallen is er goed overleg geweest met de dorpsraad.

De A.C. de Graafweg wordt gereconstrueerd. Die ligt niet in Hoogwoud, maar is heel belangrijk voor de ontsluiting van het dorp.

De dorpsraad is lid van Dorpswerk Noord-Holland (www.dorpswerknh.nl). Een vereniging met de nodige kennis in huis om dorpen leefbaar te houden. Voorzieningen moeten behouden blijven, initiatieven op het gebied van duurzaamheid en woonleefgroepen op het platteland. De dorpsraad kreeg informatie over de Omgevingswet en hoe jonge mensen te betrekken bij vrijwilligerswerk. De gemeente Opmeer deed mee met de Award.

De goedbezochte jaarvergadering over Collectief Particulier Opdrachtgeverschap om jonge mensen de gelegenheid te geven om in hun eigen kern een betaalbaar huis te kopen. Na een oproep zijn er 41 geïnteresseerden. Met hen wil de dorpsraad een stichting oprichten om een bouwtraject in te gaan.

De aanwezigen kregen een presentatie van De Tour De Fris, Tour de Classique en de Tour de Heroes.

Sommige onderwerpen blijven op de agenda staan.