Het huidige bestuur, v.l.n.r. Ria van Geem, Marjolijn Meerveld, Bob Koning en Daniëlle Lagerwey.
Het huidige bestuur, v.l.n.r. Ria van Geem, Marjolijn Meerveld, Bob Koning en Daniëlle Lagerwey. (Foto: Annette Vlaar)

'Vroeger alleen mannelijke leden welkom bij Nieuw Leven'

DE GOORN/AVENHORN - Voor de oorlog werd er op kleine schaal toneelgespeeld in De Goorn. Deze gezelschappen hadden toen alleen mannelijke leden. Wijnand Schouten vierde in 1960 zijn vijftigjarig jubileum, wat dus betekent dat hij in 1910 zijn eerste toneelrol speelde.

Toneelvereniging viert 75 jarig jubileum

Na de oorlogen werden verenigingen opgericht die wat ontspanning boden naast de lange werkdagen. De mensen leefden toen vaak in een isolement. Een vereniging had ook te maken met de sociale opbouw van De Goorn. Denk aan Kunst naar Kracht die in 1922 is opgericht, in 1930 was dat RKEDO en in 1945 toneelvereniging Nieuw Leven. Deze verenigingen vielen onder het comité voor sport, cultuur en vermaak.

Geestelijk adviseur

Als traditie werd aan zo’n vereniging een geestelijk adviseur gekoppeld, voor het toneel werd dit pastoor Lemeer. Hij had het adviseren op zich genomen om toch een soort controle op de vereniging te houden, ook wat betreft de te spelen stukken. De pastoor liet zijn invloed gelden en de katholieken durfden zich door toneel zelfbewuster op te stellen.

Eerste ledenvergadering

De allereerste ledenvergadering werd 21 juni 1945 gehouden. Het bestuur werd gekozen en op voorstel van Arie Schouten wordt de vereniging Nieuw Leven genoemd. De contributie werd vastgesteld op 50 cent per lid per maand. Het eerste stuk dat werd gespeeld in café Bontje was Drie wijze gekken.

Kuisheid

In de periode 1945-1946 speelden de leden nog drie andere stukken: Een Moeder, in samenwerking met RKEDO de eenakter Aardappelen en Pietje. In de beginjaren waren de toneelstukken aan regels gebonden, betreffende kuisheid, geloof en persoonsidentiteit. Kinderen mochten onder begeleiding komen kijken, maar moesten wel 16 jaar zijn.

Om en om

Het bestuur besliste later welk stuk er gespeeld werd. En omdat de toneelvereniging gemeentelijke subsidie kreeg, werden de stukken om en om gespeeld in d’Ontmoeting en in Dolleburg, meestal een najaar- en voorjaarsstuk. Sinds een decennia zijn de producties groter die ten tonele worden gebracht. "Als kleine vereniging zagen we het als een uitdaging om grotere stukken te brengen en door onze enthousiaste toneelgroep en regisseur konden we dat waarmaken", laat bestuurslid Bob Koning weten. "Zo hebben we bij RKEDO, Pronk tulpen, de kerk en tijdens de Waterweken opgetreden."

Klucht

Nieuw leven heeft diverse stukken opgevoerd, maar de voorkeur van het publiek gaat de laatste jaren een blijspel of klucht. Ook bij de spelers heerst deze voorkeur. "We hebben altijd genoeg leden gehad en beschikken over een groot aantal mannelijke spelers. Bij buurtverenigingen is dat soms een probleem."


Lees verder op pagina 3.

Henk Koning als nar
Productie Op vakantie in 1960. Staand v.l.n.r. Henk Koning, regisseur Robbert, Corrie Overboom, Dirk Conijn, Evert Reus en Jan Koppes. Zittend: Tiny Schouten, Arie Schouten, Remmert Bakker, Els Schouten, Truus Braas en Dorf Dekker.
V.l.n.r. Henk Koning, Willem Venselaar en Arie Schouten.