Loonwerker Leo Borst is nauw betrokken bij veeteeltsector.
Loonwerker Leo Borst is nauw betrokken bij veeteeltsector. (Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.NL)

In veeteeltsector stopt ontwikkeling in mechanisatie nooit

BURGERBRUG - Als loonwerker is Leo Borst in Burgerbrug nauw betrokken bij de veeteeltsector. "Loonwerkers verrichten steeds meer werkzaamheden voor veeteeltbedrijven. Personeel is schaars en ontwikkeling van machines vraagt expertise,'' aldus de ondernemer. Het netwerk is belangrijk. Jaarlijks ontmoet hij klanten en collega's op de Paasveetentoonstelling. "Je kunt wel alles zelf willen, maar je moet ook delen.''

Door Marga van der Meer

Borst kraanverhuur en agrarische dienstverlening nauw betrokken bij veeteeltsector

Het bedrijf van Leo en zijn broer Garrie is gelegen aan de Burgerweg midden tussen de weilanden. In januari van dit jaar vond de opening plaats van de nieuwe bedrijfsgebouwen. Alles is opgehoogd naar 5,5 meter, omdat machines ook steeds hoger worden. Bij Borst VOF draaien ook twee oomzeggers mee.

Opvolging

"We hebben opvolging en zo kunnen we weer jaren vooruit."

GPS-besturings-systemen: vorm van precisie-landbouw

Volgens Borst zijn veehouders en hun toeleveranciers op hun eigen manier bezig om duurzaam te ondernemen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het uitrijden van drijfmest.

Door GPS-besturingssystemen op de trekker wordt niet meer dubbel bemest. De overlap is minimaal, een vorm van precisielandbouw.

Eigen landbouwbemester

Jaren geleden was Borst een van de eerste met een sleepslangen systeem om drijfmest te injecteren. Drie jaar geleden is het bedrijf overgegaan op een Slurry Swivel. De pijp zwenkt nu over de trekker heen. ''Hierdoor kunnen we met een lichtere bemester toe. Je hebt minder last van wringen in de bochten.''


De druk op de grond is minder. Ook de toepassing van bredere banden draagt hieraan bij. Zo is er twee jaar geleden ook een eigen bouwlandbemester van de grond opgebouwd, waar klanten erg tevreden over zijn. ''Deze staat op 9.30 meter breed. Het doel is ook hier weer de grond te ontzien. Met deze breedte maken we minder sporen.''

'Je kunt wel alles zelf willen, maar je moet ook delen'

Meer werk uitbesteden

Als loonwerker maakte hij een verschuiving mee waarbij veehouders meer werk uitbesteden. ''Voor veel veehouders is het lastig personeel te krijgen. Onze kracht is dat we flexibel zijn en doorgaan'', licht hij toe. Behalve maaien en kuilen van gras, verricht Borst werkzaamheden in de teelt van voedermais. Het gaat om meerdere werkgangen van grondbewerking, bemesten, zaaien tot oogsten aan toe. Inmiddels is dat op 160 tot 180 ha.

Sector levend houden

Ontwikkelingen in de mechanisatie en samenwerking zijn van belang om de om de sector levend te houden, aldus de loonwerker. Veehouders hebben het volgens hem al moeilijk genoeg.

Politici zijn geen praktijkmensen meer

''De jeugd heeft er minder zin in door alle regelgeving Ik gun ze dat de overheid weer eens normaal nadenkt. Je hoort alleen over CO2 uitstoot, maar vergeten wordt dat de gewassen dit allemaal weer opnemen.''Politici zijn geen praktijkmensen meer en dus is het van belang zichtbaar te blijven", concludeert de loonwerker. De Paasveetentoonstelling draagt daar altijd wel aan bij.