Een laatste wens vervuld door de WensenAmbulance.
Een laatste wens vervuld door de WensenAmbulance. (Foto: aangeleverd)

'Elke wens is bijzonder, want voor de wensvrager is het de laatste keer'

MIDDENMEER - Ieder jaar organiseert sportschool Fysio-Fitness Middenmeer een spinningmarathon, waarvan de opbrengst gaat naar een goed doel. Dit jaar is het goede doel "De WensenAmbulance Amsterdam E.O." Een leuke groep was al bij elkaar gevonden, zij zouden 22 maart op 50 fietsen 6 uur lang fietsen in teams, toen de Corona-maatregelen aangekondigd werden. Nu is de sportschool dicht, maar het evenement gaat later in het jaar zeker doorgang vinden. Want de WensenAmbulance kan altijd steun gebruiken.

Goede doel spinningmarathon wordt dit jaar de WensenAmbulance

Eline Flokstra, eigenaar van de sportschool, hoorde al regelmatig de verhalen van Bram Meerman en zijn vrouw over de WensenAmbulance, als ze kwamen sporten. "Ieder jaar kiezen we een ander goed doel. Met een spinningmaraton kunnen we veel geld verzamelen.

Vorig jaar was dat voor de Alp d'Huez, waar ik ook zelf aan meedeed. En door Brams verhalen vonden we voor dit jaar de WensenAmbulance een goed idee. Iedereen kan in die situatie komen, het is heel mooi dat er zoiets is." Ze overlegde het idee met Bram, die het wel zag zitten. Samen zetten ze de spinningmarathon op.

Niet zomaar chauffeur

Bram rijdt als een van de chauffeurs de WensenAmbulance rond. Hij hoorde op zijn werk bij de politie een collega er in de meldkamer over praten. "Leuk voor als ik gepensioneerd ben", dacht ik. "Ik gaf me op als chauffeur binnen de politie of ambulance. Maar dat word je niet zomaar", laat Bram weten.

Van code rood naar groen

Een nieuwe chauffeur doet eerst een rijtest en krijgt na het halen ervan de code rood. "Na drie wensen rijden, krijg je code geel en na vijf wensen code groen." Alle vrijwilligers krijgen door wanneer er een wens is. Ze kunnen aangeven of en wanneer ze een wens willen mee verzorgen.

Hoenderdael

"Elke wens is bijzonder, want voor de wensvrager is het de laatste keer dat hij of zij iets kan ondernemen, dank

Lees verder op pagina 22.




zij de medische begeleiding. Dat kan zijn: de laatste keer naar een ouderlijk huis. Een vrouw wilde met haar dochter graag naar de Lion King. Ook heb ik iemand gereden die graag met het gezin een dagje naar Hoenderdael wilde, in Anna Paulowna."

Elke dag een wens

Er kan elke dag een wens zijn. Bij het verzorgen van een wens is Bram vaak al om half zeven aanwezig op de ambulance. "Als chauffeur merk ik dat het heel erg varieert, wat mensen voor laatste wens hebben. Mensen gaan naar Artis, de Efteling, Sprookjeswonderland, naar zee, een restaurant. Alles kan, alles is mogelijk."

Gastvrouw op locatie

De wenscoördinatoren van de wens gaan in overleg met de mensen op de plek van bestemming. Daar wordt vaak een gastvrouw aangewezen, die gedurende die dag de persoon van de wens begeleidt op de plek of locatie.

Low care en High care wensen

Er zijn van Low Care tot High Care wensen mogelijk. Met Low Care wordt een verzorging bedoeld, die geen medische handelingen vereist. High Care is met een verzorging waarbij een verpleegkundige meegaat, omdat er iets nodig is op het gebied van injecties of een infuus.

'Er gaan ook mensen vanuit de IC met ons mee'

Waarbij de verpleegkundige de medische begeleiding verzorgt. "Maar er gaan ook mensen vanuit de IC met ons mee, en dan is de IC-arts erbij, met een tas vol medicijnen of meer. Dat is allemaal mogelijk met onze WensenAmbulance", meldt Bram trots.

Laatste keer op pad

"Het is voor de mensen die ik rij de laatste keer dat ze op pad gaan. Het zijn altijd mensen die zwaar ziek zijn, het is echt de laatste wens die ze hebben tijdens hun leven.

'Toch zijn er moeilijke momenten'

Ik vind het heel mooi om te doen en ben als politieman natuurlijk al veel gewend. Toch zijn er moeilijke momenten. Zo was er iemand die naar een overleden opa en kleinkind ging die verongelukt waren, voor het afscheid en de crematie. En dan te zien hoe zo'n ukkie van vier naast een oude man ligt opgebaard, dat doet toch wel wat met je ..."

Verantwoordelijkheid

Daar moet je wel genoeg afstand van kunnen nemen, vindt Bram. "Wij zijn wel verantwoordelijk voor de patiënt. Gelukkig heb ik er geen slapeloze nachten van. En als er iets gebeurd is waarover je wilt praten, is er altijd een BOT collega (red. iemand van het bedrijfsopvangteam), een collega die ervoor opgeleid is om mee te praten."

Word donateur of sponsor

De WensenAmbulance Amsterdam E.O verzorgt de laatste wens voor terminale patiënten in geheel Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Texel. Wilt u de WensenAmbulance financieel steunen? Als donateur of sponsor laat u wensen in vervulling gaan! Rekeningnummer: NL22ABNA0612024865, ten name van: Jan Veenstra Stichting

Meer informatie is te vinden via www.wensenambulance.nl.

De WensenAmbulance.
Chauffeur Bram Meerman.