De JBM mulcher verkort plantenresten en mengt ze met een dun toplaagje van de bodem.
De JBM mulcher verkort plantenresten en mengt ze met een dun toplaagje van de bodem. (Foto: WN Kramer)

Nieuw seizoen, nieuwe machines en bruikbare alternatieven

BURGERBRUG - W.N. Kramer BV uit Burgerbrug presenteerde zich deze winter op diverse beurzen met machines gericht op biodiversiteit en bodemvriendelijke grondbewerking. Waar de ecoploeg inmiddels een begrip is, wachten de Multifit en de JMB mulcher op een doorbraak. Jeffrey Mak ziet kansen voor vollegrondstelers en veehouders die inspelen op nieuwe ontwikkelingen en die op zoek zijn naar alternatieven voor chemie.

Breed inzetbaar is volgens Mak de mulcher van JBM. Deze machine is leverbaar in diverse werkbreedtes en wordt gefabriceerd door Hydro Pennings in Schagen. De machine wordt ingezet om plantenresten en onkruiden te verkleinen, maar ook als alternatief voor doodspuiten van gewassen. Hierdoor is de mulcher toepasbaar in bijvoorbeeld de bloembollenteelt en de vollegrondsgroenteteelt. Daarnaast kan de mulcher worden ingezet bij groenbemesters en graslandvernieuwing.

Betere vertering

Mulchen is een zeer ondiep (twee centimeter) werkend apparaat, aldus de vertegenwoordiger. Mak: ‘’Het voordeel van de oppervlakkige werking is dat de plantendelen snel verteren. Dit komt door de vermenging met grond en de invloed van zon en regen. Plantendelen worden niet ondergewerkt, zoals bij diepere, kerende grondbewerking.’’ Ook ten opzichte van een klepelmaaier is de vertering beter. ‘’Bij een klepelmaaier worden de plantenresten tot moes geslagen, de plantenmassa is dan te nat voor het verteringsproces‘’, legt hij desgevraagd uit.

Mechanisch onkruid bestrijden

Mak wijst met name op de inzetbaarheid om onkruid te bestrijden in de tijd dat het gebruik van chemische middelen wordt ingeperkt. Het onkruid wordt van de wortel geslagen, zonder dat daarbij de bodemstructuur en de in de bodem aanwezige schimmels en andere nuttige organismen worden beschadigd. Daarmee is het volgens hem prima bruikbaar in gangbare teelten, in gevallen waar de chemische onkruidbestrijding door de krapte aan middelen of door de onkruidsamenstelling steeds lastiger wordt.

Krachtvoer en akkerranden

De Kramer Multifit Agri Bio Eco is een rijenfrees met opgebouwde zaaimachine voor kruidige gewassen en dus geschikt voor het zaaien voor meerdere soorten zaad op rijen in grasland. Dit biedt mogelijkheden om kruidige en eiwitrijke planten toe te voegen aan het rantsoen. Het toevoegen van de juiste zaden heeft een positief resultaat voor land, plant en dier. Mak: ‘’Dit resultaat is ook te merken bij de oogst en daarbij kan er worden bespaard op bijvoorbeeld krachtvoer.’’ Met als toevoeging: ‘’Het is goed voor het bodemleven en wordt ook toegepast langs de akkeranden.’’

Ervaring ecoploegen

Bij de ecoploeg kan de nodige gebruikerservaring worden opgetekend. Bij ecoploegen wordt minder diep geploegd dan gangbaar, circa 12 tot 18 centimeter diep in plaats van 25 tot 30 centimeter. De risters zijn wat kleiner dan bij een conventionele ploeg. De meeste telers die ecoploegen omarmen, neigen volgens Mak naar een ploegdiepte van 18 tot 20 centimeter, omdat de grond dan gemakkelijker gekeerd wordt dan bij 12 tot 15 centimeter. Bij dergelijke oppervlakkige ploegdieptes is volgens hem wel vlak land een vereiste voor goed ploegwerk.

Voordeel van de ecoploeg ten opzichte van een conventionele ploeg is, volgens de vertegenwoordiger, dat de organische stof bovenin de bouwvoor blijft, net als bij niet-kerende grondbewerking (NKG). Een tweede voordeel is dat een viercilindertrekker dezelfde werkbreedte kan omleggen als een zwaardere zescilinder met een conventionele ploeg.


Ecoploegen is volgens Mak vooral een alternatief voor hen die matig of niet tevreden zijn met niet-kerende grondbewerking. ‘’Een mooi zaaibed klaarleggen is bij NKG een uitdaging. Verhoudingsgewijs blijven veel onkruid- en gewasresten bovenop liggen en de ondergrond blijft compact. De ecoploeg werkt gewasresten wel onder en levert een schoon zwart perceel op.’

De Kramer Multifit Agri Bio Eco is een rijenfrees met opgebouwde zaaimachine voor kruidige gewassen.