Wensenambulance voor laatste wens rijdt ook tijdens coronacrisis

Vervolg van voorpagina.


zij de medische begeleiding. Dat kan zijn: de laatste keer naar een ouderlijk huis. Een vrouw wilde met haar dochter graag naar de Lion King. Ook heb ik iemand gereden die graag met het gezin een dagje naar Hoenderdael wilde, in Anna Paulowna."

Elke dag een wens

Er kan elke dag een wens zijn. Bij het verzorgen van een wens is Bram vaak al om half zeven aanwezig op de ambulance. "Als chauffeur merk ik dat het heel erg varieert, wat mensen voor laatste wens hebben. Mensen gaan naar Artis, de Efteling, Sprookjeswonderland, naar zee, een restaurant. Alles kan, alles is mogelijk."

Gastvrouw op locatie

De wenscoördinatoren van de wens gaan in overleg met de mensen op de plek van bestemming. Daar wordt vaak een gastvrouw aangewezen, die gedurende die dag de persoon van de wens begeleidt op de plek of locatie.

Low care en High care wensen

Er zijn van Low Care tot High Care wensen mogelijk. Met Low Care wordt een verzorging bedoeld, die geen medische handelingen vereist. High Care is met een verzorging waarbij een verpleegkundige meegaat, omdat er iets nodig is op het gebied van injecties of een infuus.

'Er gaan ook mensen vanuit de IC met ons mee'

Waarbij de verpleegkundige de medische begeleiding verzorgt. "Maar er gaan ook mensen vanuit de IC met ons mee, en dan is de IC-arts erbij, met een tas vol medicijnen of meer. Dat is allemaal mogelijk met onze WensenAmbulance", meldt Bram trots.

Laatste keer op pad

"Het is voor de mensen die ik rij de laatste keer dat ze op pad gaan. Het zijn altijd mensen die zwaar ziek zijn, het is echt de laatste wens die ze hebben tijdens hun leven.

Toch moeilijke momenten

Ik vind het heel mooi om te doen en ben als politieman natuurlijk al veel gewend. Toch zijn er moeilijke momenten. Zo was er iemand die naar een overleden opa en kleinkind ging die verongelukt waren, voor het afscheid en de crematie. En dan te zien hoe zo'n ukkie van vier naast een oude man ligt opgebaard, dat doet toch wel wat met je ..."

Verantwoordelijkheid

Daar moet je wel genoeg afstand van kunnen nemen, vindt Bram. "Wij zijn wel verantwoordelijk voor de patiënt. Gelukkig heb ik er geen slapeloze nachten van.

BOT collega

En als er iets gebeurd is waarover je wilt praten, is er altijd een BOT collega (red. iemand van het bedrijfsopvangteam), een collega die ervoor opgeleid is om mee te praten."

Word donateur of sponsor

De WensenAmbulance Amsterdam E.O verzorgt de laatste wens voor terminale patiënten in geheel Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Texel. Ook nu, tijdens de coronacrisis rijdt ze door. Wilt u de WensenAmbulance financieel steunen? Als donateur of sponsor laat u wensen in vervulling gaan! Rekeningnummer: NL22ABNA0612024865, ten name van: Jan Veenstra Stichting


Meer informatie is te vinden via www.wensenambulance.nl.