Een trotse Wim Laan met de onderscheiding Hofleverancier.
Een trotse Wim Laan met de onderscheiding Hofleverancier. (Foto: JB/RM)

IJssalon Wim Laan gekroond tot Hofleverancier

DEN HELDER - De firma Laan maakt al 125 jaar ijs op ambachtelijke wijze en dat heeft de familie geen windeieren gelegd. Sterker nog: sinds afgelopen donderdag mag de Helderse IJssalon Wim Laan het predicaat 'Hofleverancier' voeren. Uit handen van waarnemend burgemeester Jeroen Nobel werd het daarbij behorende schild met Koninklijk wapen uitgereikt aan een trotse Wim Laan en zijn gezin.

Wim Laan: "Eigenlijk vieren we dit jaar twee jubilea, want niet alleen maken we al 125 jaar ijs, ook is het 25 jaar geleden dat ik in de Keizerstraat de winkel overnam van mijn oom." Zelf geboren en getogen in Heiloo zette Wim's overgrootvader de eerste schreden op het pad van ijs bereiden in Den Helder. Via Heiloo kwam ook Wim in de marinestad te wonen waar IJssalon Wim Laan een stevig geworteld begrip is. "We maken één soort ijs en dat is vanille roomijs, maar dat wordt wel van A tot Z ambachtelijk - oftewel van grondstof tot eindproduct - bereid in de winkel. Dus verser kan het niet. Uiteraard kan de klant zijn of haar ijsje opleuken met allerlei soorten dips en onze eigengemaakte nogat. Nou, dat gaat er helemaal in als koek", glimlacht Wim die al langer rondliep met het idee het predicaat Hofleverancier aan te vragen. "Toen ik de winkel overnam wist ik dat de firma Laan zo'n beetje honderd jaar moest bestaan. Nadat ik er was ingedoken bleek dat inderdaad nét 100 jaar te zijn. Toen moest ik nog wel 25 jaar wachten, omdat je het predicaat alleen tijdens een jubileumjaar mag ontvangen."

Generatie

Naast het vanille roomijs waarvan het unieke recept is doorgegeven van generatie op generatie, zijn er bij IJssalon Wim Laan voor de kinderen ijslollies te verkrijgen in vijf varianten. "Uiteraard maken we deze ook zelf, net als de ijsrollen, de ijstaarten en milkshakes. In onze winkel en zomers op terras kunnen klanten kiezen uit een coupe, oublie- of andere hoorntjes en bekers om mee te nemen voor thuis." Dat niet alleen de mensen uit Den Helder, maar ook ver daarbuiten de gekroonde ijssalon weten te vinden, blijkt wel uit de bekende slogan die elk jaar weer wordt gebezigd: 'Je bent niet in Den Helder geweest als je geen ijsje hebt gehaald bij Laan'.

Wim: "Wist je trouwens dat de Koning zelf het predicaat Hofleverancier goed moet keuren?", besluit Wim. "En dat 'ie in de '70-er jaren een ijsje heeft gehaald bij ons? Dat was tijdens zijn opleiding. Leuk toch?"

Inmiddels prijkt het schild met Koninklijk wapen op de gevel van de ijssalon die dit weekeinde haar deuren voor het nieuwe seizoen opende.

IJssalon Wim Laan is te vinden in de Keizerstraat 22. Zie ook: www.ijssalonwimlaan.nl