Pieter Kos hees de vlag met Tessa van Moll.
Pieter Kos hees de vlag met Tessa van Moll. (Foto: Peter van Aalst)

'Wij hebben zeker weten een volwaardig diploma verdiend!'

DEN HELDER - Aan alle geslaagde scholieren in Den Helder werd donderdag 4 juni een eerbetoon gegeven. Bij het stadhuis aan de Kerkgracht hees wethouder van onderwijs Pieter Kos de vlag in top. Samen met Tessa van Moll. Zij is geslaagd voor haar vwo aan het Lyceum aan Zee. Daarmee staat zij symbool voor alle geslaagde leerlingen in Den Helder.

Vlag in top voor alle geslaagde leerlingen in Den Helder

De in Den Helder geboren en getogen Tessa (17) vertelt hoe het de leerlingen van het Lyceum aan Zee verging sinds de uitbraak van de coronacrisis. "Onze school is vrij vroeg, in april, al dicht gegaan. Wij zijn veel op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen via de mail. Snel was duidelijk dat het nog wel even kon duren voordat de school weer open zou kunnen. Toen werd besloten dat de Centrale Examens niet doorgingen, kwam het einde van het schooljaar voor de examenleerlingen steeds sneller in zicht." Op de vraag waarom Tessa als symbool voor alle leerlingen optreedt, antwoordt ze: "Aan mijn school, Lyceum aan Zee, is door de gemeente gevraagd een leerling voor te dragen die de vlag zou willen hijsen voor alle geslaagde leerlingen in Den Helder in deze onzekere en best moeilijke tijd. Toen ik gebeld werd door mijn teamleiders voelde ik mij direct vereerd en wilde dit graag doen."

Examen



Volgens Tessa kwam het afleggen van het examen door de coronacrisis niet in de knoei. "Je werkt het hele jaar door al naar het examen toe dus de voorbereidingen beginnen al vroeg. Alles wordt duidelijk uitgelegd en besproken. Per vak werden de voorbereidingen anders aangepakt maar veel bestond uit het maken en bespreken van oude examens. De laatste weken op school waren we veel bezig met het herhalen van alle examenstof. De begeleiding vanuit school was tijdens het examentraject overigens erg fijn. We werden goed voorbereid en duidelijk ingelicht over wat ons stond te wachten, bijvoorbeeld op een informatieavond en in de lessen werd er veel over gesproken."

Waardig eindcijfer

Aangezien de Centrale Examens niet door gingen, zou bepaald worden of een leerling zou slagen door naar de schoolexamens te kijken. Tessa: "Echter, moet het dan wel zo zijn dat alle leerstof die in het Centrale Examen getoetst zou worden, al eerder getoetst was door middel van de schoolexamens en dat hieruit een waardig eindcijfer zou volgen. Als dit bij sommige vakken nog niet het geval was, zouden de desbetreffende leerlingen een vervangende opdracht of een toets moeten maken waarin de laatste beetjes leerstof behandeld werden."

Lees verder pagina 10.


Tessa van Moll stond symbool voor alle geslaagde leerlingen in De Helder.