Deense schoener bij Bureau Marinevoorlichting tijdens de 
Deene week in 1980.
Deense schoener bij Bureau Marinevoorlichting tijdens de Deene week in 1980. (Foto: aangeleverd)

LOS Nostalgia

Onlangs lazen we het bericht dat er wensen zijn de voormalige brugwachterwoning bij de voormalige Ankerparkbrug te renoveren zodat het schilderachtig gebouwtje voor het nageslacht behouden blijft. Voor het overige is de vroegere bebouwing van het Ankerpark nog slechts zichtbaar op oude ansichten. De naam Ankerpark is een van de historische straatnamen waar Den Helder op kan bogen. Als in vroeger dagen marineschepen onttakeld werden dan werden zeilen en wantwerk in magazijnen opgeborgen.

De ankers werden 'geparkeerd' op een braakliggend terrein waar ze na een goede teerbeurt bleven liggen tot een ander schip ze gebruiken kon. Door de geleidelijke overgang van zeil naar stoom en een veranderde opbouw van schepen, werden er steeds minder ankers op het Ankerpark opgeslagen.

Viel de verkoop van de grond aanvankelijk tegen, in de loop der jaren ontwikkelde zich er woningbouw vooral ten behoeve van havenondernemers onder wie cargadoors, scheepsagenten en reders. Maar na de bloeiperiode van de Helderse haven vertrokken dezen naar elders. Er bleef nog enige bedrijvigheid. Zo was er een telegraafkantoor gevestigd. Hierover is een gesprek bewaard gebleven met de 95 jarige mevrouw Beek-v.d.Zee die hier als werkneemster herinneringen aan bewaard.

In het tweede uur een gesprek met Harry Cornelje. Hij was destijds hoofd Bureau Marinevoorlichting. Tijdens de Nationale Vlootdagen rekende het bureau zich tot taak de logistieke verzorging van het personeel, de supervisie over de rondvaarten en de explicateurs en de tentoonstelling die in de mobiele hal plaatsvond.

Het waren maanden van intensieve voorbereiding om deze dagen in goede banen te leiden. Als sluitingsceremonie van de vlootdagen in juni 1980 werd een Deense week gehouden, in het kader van Den Helder maritiem die Den Helder moest promoten. Verder aandacht aan de in juni 1980 gehouden Avondvierdaagse. De oudste deelnemer, de 79 jarige heer Huisman, had de routes door de stad samen met zijn 52 jarige zoon Jaap en kleinzoon Leo afgelegd.

In het (derde) muzikale uur een overzicht van de Franse hitparade van juni 1957 en hits van het tienersterretje Annette Funicello, bekend van haar Amerikaanse 10 hits Tall Paul en O dio mio.

Uitzending zondag 14 juni van 12.05 tot 15.00 uur.