Hollandse Weken zijn gestart.
Hollandse Weken zijn gestart. (Foto: aangeleverd)

Rodi Media trapt af met Hollandse Weken

NOORD-HOLLAND - Met ingang van vandaag staat hééél Noord-Holland in het teken van de Rodi Media Hollandse Weken.

Terwijl eigenlijk het Europees Kampioenschap voetbal van 12 juni tot en met 12 juli verspreid over heel Europa zou worden gehouden, is in plaats daarvan vandaag de aftrap voor een drie weken lang durend Hollandse Weken ‘toernooi’; in onze kranten, online en op de Facebookpagina’s van alle Noord-Hollandse gemeenten.

Interesse in en voor vakantie en uitstapjes in eigen land, oer-Hollandse gerechten, eeuwenoude recepten, culinaire wetenswaardigheden over pannenkoeken en poffertjes, kaas, kaarsen, drop, haring happen als de Hollandse Nieuwe is gearriveerd en niet te vergeten pindakaas en hagelslag, onmisbaar in het buitenland.

Aandacht

In al onze titels verder volop aandacht voor wat met ons mooie Holland heeft te maken. Terug naar ‘Toen was geluk nog heel gewoon’. Door de coronacrisis zijn we min of meer teruggeworpen naar de basis van ons bestaan. Normbesef en veranderende leef-, woon- en werkwijzen worden eerder regel dan uitzondering.

Moois in eigen land

Nieuwe uitdagingen, inspirerende mogelijkheden, volop kansen. Vooral dat laatste. Terwijl we de hele wereld overvliegen, weten we nauwelijks van wat voor moois er in eigen land te zien en te bewonderen is. Terug naar kneuterigheid voert iets te ver, maar Hollandse Weken laat lezers kennismaken met ons prachtige verleden, het heden en de toekomst.

Hollandse uitvindingen

Wellicht aandacht voor patenten van Hollandse bodem. Zo is bijvoorbeeld de kettingkast een puur Nederlandse uitvinding. De bedenker - Wilhelmine van der Woerd - diende er 30 november 1969 een octrooiaanvraag voor in. En dan ‘beschuit met inkeping’ van de Hollandse Willy Wortel Theo Tempels.

Coryfeeën

Of de klapschaats van biomechanica hoogleraar Gerrit Jan van Ingen Schenau. Ook de sportbeha van lingerieontwerper Guus Schlatmann is zo’n typisch Hollands product. Als het gaat om BN’ers uit onze provincie is er eveneens veel te melden. Op het gebied van geschiedenis, kunst en cultuur, politiek, entertainment en sport tellen ‘wij’ coryfeeën ten overvloede.

Prachtige prijzen

En dan onze herkenbare Hollandse gewoonten. De kringverjaardag, de rekening tot op de cent splitten, op gezette tijden koffiedrinken, spontaan bij iemands langsgaan is not done; en zeker niet rond etenstijd, want er wordt namelijk op maat gekokkereld voor iedereen.

Beschuit met muisjes als er een kleine is geboren. Koningsdag met een oranje tompouce. En het weer, een eeuwige klaagzang: het is nooit goed! En waar onderscheiden wij ons typisch Hollands van: elkaar drie zoenen geven, altijd, overal.

Tijdens de Hollandse Weken staan kwalitatief hoogwaardige en leuke content in print, online en via de socials centraal. Tevens nodigen puzzels en kleurplaten - met prachtige prijzen - uit om te genieten van de Hollandse Weken.

We pakken verder uit met klassieke en ambachtelijke spellen, weetjes en activiteiten in Noord-Holland. Dus houd de krant, website rodi.nl en Rodi Facebook goed in de gaten!


De Hollandse Weken zijn gestart!