De fietsen worden naar Suriname verscheept en daar opgeknapt voor de verkoop.
De fietsen worden naar Suriname verscheept en daar opgeknapt voor de verkoop. (Foto: aangeleverd)

Fietsinzameling voor Suriname moet doorgaan

HOORN - De hele wereld is in de ban van het corona-virus. Bijna de hele wereld gebruikt dezelfde begrippen, zoals lockdown en social distancing. Maar toch is het overal anders. Stichting Unu Pikin, zestien jaar geleden opgericht door Horinezen, beheert in Suriname een sociale werkplaats voor mensen met een beperking. De sociale werkplaats draait zonder steun van de Surinaamse overheid, op inkomsten uit meubel- en fietsverkoop en donaties.

In Suriname zijn de scholen en kantoren dicht, is er een avondklok en zijn samenscholingen verboden. De bussen rijden niet, de supermarkten zijn sporadisch open of laten weinig mensen binnen, de schappen zijn leeg en de prijzen zijn gestegen.

Moeite

De werkplaats is 'gewoon' open, met een aantal speciale maatregelen, zodat de 25 medewerkers zo veel mogelijk hun dagbesteding behouden. Maar sommigen kunnen de werkplek alleen met veel moeite bereiken, zoals Rowena die nu elke dag vijf kilometer loopt of Rivaldo die thuis zit omdat het zorgvervoer is weggevallen en een taxi voor hem te duur is.

Tweedehands fietsen

Voor de fietsenafdeling is de stichting op zoek naar tweedehands fietsen, die naar Suriname worden verscheept en daar worden opgeknapt voor de verkoop. Deze inkomsten zijn nu extra belangrijk, dus de aanvoer van fietsen 'moet' doorgaan.

Heeft u een fiets ter beschikking? Neem dan contact op via 0229-551615 of 06-33810897. Ook een extra bijdrage voor de medewerkers is van harte welkom: NL08 RABO 0309986109.

Meer informatie: www.stichtingunupikin.nl.