Ieder dier heeft zijn eigen karakter. Hoe mooi is het om dit vast te leggen op beeld?
Ieder dier heeft zijn eigen karakter. Hoe mooi is het om dit vast te leggen op beeld? (Foto: Ross Grieve)

Foto Coenstad geeft fototips in coronatijd

HOORN - Als fotograaf hoef je niet altijd op pad voor de mooiste foto’s. Thuis is de perfecte plek om de basis van fotografie goed onder de knie te krijgen. In huis fotograferen geeft je de mogelijkheid om onder stabiele fotografie-omstandigheden mooie plaatjes te schieten. Daarnaast heeft iedere woning wel een groot raam waar natuurlijk licht doorheen valt. Voor de meeste fotografie het beste licht. Dus zet een object, huisdier of jezelf voor een groot raam zonder direct zonlicht en schieten maar!

In dit artikel geeft Foto Coenstad tips voor fotografie waar je de deur niet voor uit hoeft.

Huisdierenfotografie

Ieder dier heeft zijn eigen karakter. Hoe mooi is het om dit vast te leggen op beeld? Kruip bijvoorbeeld in de huid van je huisdier door op ooghoogte te fotograferen. Gebruik een diafragma rond F/2.8. Stel de camera in op tien frames per seconde voor een actieshot. Denk aan een hond die zich uitschudt na een wandeling. Gebruik de 4K of 6K Photo-functie op de camera zodat je nooit meer te laat bent met die leuke, onverwachte beweging van je huisdier.

Food-fotografie

Een gerecht dat je bloed, zweet en tranen heeft gekost wil je natuurlijk vastleggen voordat je het serveert aan je gasten. Zet voor het koken de camera al klaar. Licht is het allerbelangrijkste bij een mooie food-foto. Gebruik het liefste natuurlijk daglicht zonder direct zonlicht. Hard licht zorgt namelijk voor minder diepte en ook de kleuren komen niet mooi uit. Daag jezelf eens uit om je camera in de handmatige (M) modus te zetten. Speel met de sluitertijd, diafragma (f) en iso-waarde om nóg mooiere foto’s te maken. Uit de losse hand fotograferen? Kies dan voor een korte sluitertijd. Dit zijn alle sluitertijden boven 1/30 van een seconde. Als je kiest voor een langere sluitertijd, is de kans groot dat er bewegingsonscherpte in de foto te zien is.

Interieurfotografie

Plannen om het huis te verkopen of gewoon erg blij met het interieur? Met een groothoeklens kun je een groot deel van het interieur op één foto zetten. De kamer lijkt hiermee een stuk ruimtelijker. Ga voor een lange sluitertijd en gebruik een statief. Zo krijg je een lichte en heldere foto. Ook krijg je zo de hele ruimte goed op de foto. Je wilt natuurlijk dat de hele ruimte er scherp op staat. Stel daarom je diafragma zo klein mogelijk in. Blijf ongeveer tussen de f/7.1 en f/10.

(Zelf)portret

Tijd om iets te doen aan die verouderde LinkedIn-foto. Een statief en zelfontspanner zijn nodig om jezelf goed te kunnen fotograferen. Gebruik een lens vanaf 50 mm. Bij een goede portretfoto is het belangrijk dat de focus ligt op het model. In dit geval jijzelf dus. Met een groot diafragma (tussen de f/2,8 en f/4) creëer je niet alleen een mooi scherptediepte effect, maar ook lichtere foto’s. Om te zorgen dat jij scherp bent in de foto, leg je een voorwerp op de plek waar jij gaat poseren. Zo kun je op het voorwerp scherpstellen voordat je gaat poseren.


Welke fototechniek ga jij thuis uitproberen? Foto Coenstad aan de Gedempte Turfhaven 38 te Hoorn wenst je veel fotoplezier!