Solar Team Lyceum aan Zee op bezoek bij TU Delft Solar Boat Team.
Solar Team Lyceum aan Zee op bezoek bij TU Delft Solar Boat Team. (Foto: aangeleverd)

'We gaan voor de eeuwige roem'

Vervolg van de voorpagina.

Ze bestaan uit alle componenten van de boot, dit zijn zowel de houten als de elektrische componenten. De componenten moeten de leerlingen zelf allemaal op een zo efficiënt en praktische mogelijke manier in elkaar zetten. "Wij hadden het bouwpakket van vorig jaar nog, waardoor wij een paar weken eerder zijn begonnen met bouwen. Echter bleken meerdere onderdelen beschadigd voordat wij dit pakket overnamen, waarna wij deze onderdelen bij Mavo aan Zee door middel van een lasersnijmachine opnieuw hebben gemaakt."

Sponsoren gezocht

Voor de realisatie van de zonneboot doet het Helderse team een beroep op sponsoren. Mathijn: "De school heeft voor ons het bouwpakket en de huur van het elektrisch systeem (zonnepanelen, accu’s motor, et cetera) betaald. De rest moeten wij zelf regelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan materialen (epoxy, glasvezel), transport naar de races, catering, speciale gereedschappen (stoomapparaat en spijkerpistool) en meer. Elk bedrag is welkom, zeker in deze tijden van de coronacrisis. In ruil krijgen bedrijven onder andere hun logo op de boot en social-mediapromotie." Sponsoren worden verzocht te mailen naar solarteam@scholenaanzee.nl

Volgens Mathijn is een goede planning essentieel voor de realisatie van de boot. "Vorige week hebben wij de boot verplaatst naar een tijdelijke werkplaats bij een van onze teamleden thuis. Hier werkt een deel van het team - volgens de richtlijnen van het RIVM - door. Dit betekent dat er slechts twee mensen tegelijk aan de bouw werken. De rest van het team werkt thuis, we overleggen veel via Skype en WhatsApp."

Races

Het uiteindelijk doel zijn natuurlijk de races met de zelfgemaakte zonneboot. "Onze eerste race zou op 22 en 23 mei in Akkrum zijn, maar deze is helaas door de coronamaatregelen geannuleerd. Ook de tweede race in Purmerend gaat niet door. Onze hoop is daarom nu gevestigd op de race in Naaldwijk op 19 en 20 juni van dit jaar. Mocht deze ook niet doorgaan, hopen wij op een verplaatsing naar augustus of september. Anders verzinnen we zelf een uitdaging, bijvoorbeeld een overtocht naar Texel."

Máxima

Op de vraag wat er voor de winnaars in het verschiet ligt, antwoordt Mathijn: "De eeuwige roem en een grote beker. Ook krijgt het winnende team vaak uitnodigingen om op allerlei beurzen en evenementen te staan, vorig jaar heeft dat team zelfs koningin Máxima ontmoet."


De bouw van de zonneboot volgen? Zie: Instagram, Facebook en LinkedIn. Binnenkort volgt de website.