Bakkerij Ket aan het Marsdiepplein.
Bakkerij Ket aan het Marsdiepplein. (Foto: aangeleverd)

LOS Nostalgia

15 maart 1980 is voor de woonwijk Tuindorp een belangrijke datum. Toen opende de HVBWS het derde gebouw in onze gemeente dat als buurthuis zou functioneren. Het eerder op deze plek gestane wijkgebouw van Tuindorp was in december 1979 door brand verwoest. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van vrijwel alle HVBWS afdelingen in Den Helder was dit nieuwe onderkomen tot stand gekomen. Na de brand mocht de afdeling Tuindorp tijdelijk gebruik maken van een magazijnruimte aan de Leliestraat. Hierna verhuisde men naar een barak in Fort Dirksz Admiraal, maar konden de activiteiten in slechts beperkte mate voortgezet worden.

De opening van het gebouw werd ingeleid door Jan Overzet, de voorzitter van de HVBWS. Die droeg hierna de leiding over aan Joop Bosch, de man die 18 jaar opzichter is geweest van de bijbehorende speeltuin Tuindorp. In het eerste uur van Nostalgia wordt, gebruikmakend van vroegere interviews over dit onderwerp, hierbij stilgestaan. In het tweede uur het filiaal van brood en banketbakkerij Ket aan het Marsdiepplein. De opening op 15 juli 1969 werd verricht door wethouder Blom met assistentie van de 6 jarige dochter Ada Ket.

Bakkerij Ket stond vanaf stond vanaf 1962 ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koop handel door de eerdere vestiging aan de Stakman Bossestraat. Over het filiaal aan het Marsdiepplein is vorige week een gesprek opgenomen met Nico van Steijn die er een aantal jaren met genoegen heeft gewerkt.. De wekelijkse bloemlezing belicht het beroep Nachtwaker zoals dit in de negentiende eeuw in Den Helder werd uitgeoefend, aangevuld met verschillende anekdotes.

Luister naar LOS Nostalgia zondag 22 maart van 12.05 tot 15.00 uur.