Annette Valent (l) overhandigt symbolisch de eerste steen van het labyrint aan Jan Alleman en Willeke de Jong.
Annette Valent (l) overhandigt symbolisch de eerste steen van het labyrint aan Jan Alleman en Willeke de Jong. (Foto: Theo Annes)

Herdenkingsplek voor overleden kind

REGIO – Jan Alleman en Willeke de Jong, bestuursleden van Stichting Het Bos der Omarming, overhandigden vrijdagmiddag 6 maart aan wethouder Annette Valent van de gemeente Heerhugowaard symbolisch de eerste steen voor het labyrint, dat zal worden aangelegd in het Bos der Omarming in recreatiegebied Geestmerloo. In dit natuurgebied kunnen herdenkingsbomen worden geplant voor overleden kinderen. Komend najaar worden de eerste bomen geplant.

Draag een steentje bij aan ontmoetingsplein Bos der Omarming

Het idee om een herdenkingsbos te creëren ter nagedachtenis aan overleden kinderen, is ontstaan door sterfgevallen in de eigen omgeving van de bestuursleden van de stichting. Voorzitter Willeke de Jong: "Na het overlijden van je kind ziet de toekomst er plotseling heel anders uit dan je voor ogen had. In het bos kun je aandacht en vorm geven aan het kwetsbare gevoel iemand te missen. Je kunt het bos bezoeken en zien groeien in alle seizoenen. Ga er picknicken op de geboorte- of sterfdag van je kind of met de broers en zusjes spelen en ravotten, je kunt er zijn wanneer je wilt. In tegenstelling tot een begraafplaats met het gesloten karakter en de nadruk op zwaarte en verdriet." Overigens kan iedereen een boom planten voor een overleden kind en maakt het niet uit wanneer het kind overleden is en hoe oud het kind was toen het overleed. Dat kan dus net zo goed een ongeboren kind zijn als een kind dat de volwassen leeftijd heeft bereikt. Ouders kunnen uit zeven boomsoorten kiezen; bomen met elk hun eigen karakter, eigenschappen en symboliek die mogelijk aansluiten bij het karakter van hun kind.

Actie 'Steentje bijdragen'

De stichting krijgt gelukkig van alle kanten (financiële) steun, waaronder van JCI Heerhugowaard en Stichting Lief Langedijk, maar hoopt dat ook anderen het initiatief willen steunen. Jan: "Wij willen graag een bijzonder ontmoetingsplein creëren in het Bos der Omarming in Geestmerloo, dat gestraat wordt als het labyrint van Chartres. Niet alleen een opvallende blikvanger maar ook en symbool: het labyrint staat voor de weg naar binnen en de weg naar buiten, zonder te verdwalen en het centrum kun je vertalen als je bron of de liefde. We hopen dat mensen hier letterlijk een steentje aan willen bijdragen. Dat kan door € 10,- over te maken op bankrekeningnummer NL60 TRIO 0338 5063 57 onder vermelding van 'Steentje bijdragen'. Dit rekeningnummer kan ook gebruikt worden door iedereen die onze stichting een warm hart toedraagt en een donatie wil doen."

In Sint-Maartenvlotbrug is al een Bos der Omarming. Meer weten over de stichting? Kijk op hetbosderomarming.nl.