Wiebo Beenen bezig met de voorbereidingen van de boekenkasten, met in zijn hand de exemplaren van het boek dat hij in de tijdelijk kasten gaat neerleggen.
Wiebo Beenen bezig met de voorbereidingen van de boekenkasten, met in zijn hand de exemplaren van het boek dat hij in de tijdelijk kasten gaat neerleggen. (Foto: aangeleverd)

Naast beren ook boekenkasten en badeendjes

OPMEER - Deze week komen op zes plekken in gemeente Opmeer boekenkasten te staan. De werkgroep Gemeente Opmeer Helpt Elkaar heeft, in samenwerking met de Boekenmarkt Opmeer, de BieB, het Oranjefonds en diverse lokale ondernemers (o.a. Readshop Spanbroek en Spar Hoogwoud) boekenkasten laten maken. Ze worden nu gevuld met diverse boeken en tijdschriften voor jong en oud. De Opmeerse jeugd helpt actief mee met het inrichten, met gepaste afstand natuurlijk en met rubberen handschoenen aan.

Door Yvette van der Does

Het is de bedoeling dat de boekenkasten blijven staan tot er geen veiligheidsmaatregelen tegen Corona meer nodig zijn. Iedereen mag een boek uit de kasten halen, na lezen weer terugzetten en met elkaar ruilen. Het is wel de bedoeling dat er ook weer boeken in worden teruggezet, zodat de kasten gevuld blijven.


Wiebo Beenen, opbouwwerker van gemeente Opmeer: "Er zal voor de duidelijkheid nog wel aangegeven worden dat iedereen die een boek pakt, naderhand zijn of haar handen goed moet wassen. Men mag er eventueel ook puzzels of spellen in neerleggen."

Donatie aan het buitenproject

De Boekenmarkt Opmeer gaat helaas niet door in mei, daarom hebben ook zijn een pallet boeken gedoneerd aan het buitenproject. "De kasten staan bij particulieren in de tuin. In elk dorp een", vertelt Beenen.

"Iedereen mag ze gratis pakken. In de avond gaat de kast voor de veiligheid op slot.

De werkgroep wil nu de bibliotheken dicht zijn het lezen blijven stimuleren, helemaal voor de mensen die noodgedwongen thuiszitten. De Jeugd Bibliotheek Hoogwoud gaat trouwens wel weer open met toestemming van de gemeente.

Wiebo's Honger

Beenen is zelfde een van de onderwerpen uit het boek Wiebo's Honger van schrijver Leo van Gelderen. In het boek, hoe toepasselijk, gaat het ook over zijn aanhoudende drang om acties als deze op touw te zetten. Hier en daar gaat Beenen exemplaren van het boek in een van de kasten zetten. "Bij het voorwoord schrijf ik codes voor de lezers, ze staan garant voor een verrassing", verklapt de enthousiaste opbouwwerker. Wie misgrijpt kan een exemplaar kopen bij de Readshop Spanbroek. Het boek kan gekocht worden met 2,50 euro korting. Het kortingsbedrag komt ten goede aan Opmeer Helpt Elkaar.

Badeendjesactie

Voor alle basisschool kinderen van groep 3 heeft Award Opmeer in samenwerking met Kinderdorpen Opmeer nog een actie bedacht. "Kinderen uit gemeente Opmeer kunnen bij de Readshop, de Spar in Hoogwoud of bij Poppodium Pardoes een raamposter ophalen", vertelt Beenen. "De kinderen kunnen meedoen door de poster op te hangen voor hun raam en als ze daarvan een foto maken aan ons sturen ontvangen ze twee dagen later een leuk presentje. Wat het is blijft nog even een verrassing." Meedoen? Kijk voor meer informatie op ....

Locaties boekenkasten

De Weere Driestedenweg 96, Spanbroek Zomertaling 47, Slotweg 33 en Wuiver 67, Hoogwoud Burgemeester Hoogenboomlaan 40, Radboudstraat 23, Aartswoud Schoolstraat 22, Opmeer Zonnewei 4, De boekenkasten gaan 's nachts op slot.

Voor meer informatie: stuur een e-mail naar vergadelaar@sjjo.nl of bel 0226-355095.