Denise van Dijk en Angelique Lewakabessy.
Denise van Dijk en Angelique Lewakabessy. (Foto: JB/RM)

'We leren van en met elkaar'

DEN HELDER - "Eenzaamheid komt overal voor. Het is een misvatting dat dit alleen bij oudere mensen het geval is. Veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat eenzaamheid overal en in alle lagen van de bevolking voorkomt." Angelique Lewakabessy en Denise van Dijk; beiden werkzaam als projectcoƶrdinator bij Humanitas Kop van Noord-Holland, maken dat regelmatig mee.

Humanitas levert diensten van mens tot mens

Eenzaamheid is echter niet het enige waar Humanitas mensen in ondersteunt. De vrijwilligersorganisatie zet zich sinds jaar en dag in voor een samenleving waarin mensen actief vormgeven aan hun eigen leven en verantwoordelijkheid nemen voor het samenleven met elkaar. Deze uitgangspunten heeft Humanitas vertaald in diensten van mens tot mens op het gebied van welzijn, wonen en zorg. Humanitas is er voor mensen die het even niet in hun eentje redden. Ze vinden steun binnen activiteiten die bestaan uit: Vriendschappelijk Huisbezoek, VoorleesExpress, Get a Grip (jongeren die versterking bij geldzaken kunnen gebruiken), Home-Start (gezinnen die uit balans zijn geraakt), Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg NHN, Thuisadministratie en Jongerenmaatjes.

Angelique: "Omdat deze activiteiten worden begeleid door vrijwilligers maken we ons sterk voor het ondersteunen van deze vrijwilligers voor de verschillende doelgroepen. Alle vrijwilligers bij Humanitas krijgen een gedegen training voor ze aan de slag gaan en worden tijdens het werk persoonlijk begeleid. We zorgen ervoor dat ze een goede basis hebben om mensen te helpen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Het ondersteunen van vrijwilligers doen we door middel van trainingen, leuke workshops en zogenaamde 'terugkombijeenkomsten'. We leren van en met elkaar."

Lees verder pagina 10.