Echtpaar Koning met dochter Diona tijdens de heropening. (bron: boek Vogelvlucht Den Helder 1969 in bewerking).
Echtpaar Koning met dochter Diona tijdens de heropening. (bron: boek Vogelvlucht Den Helder 1969 in bewerking). (Foto: aangeleverd)

Nostalgia

Den Helder telde destijds veel slagerijen waar een flink deel van de bevolking een ambachtelijk stukje vlees kocht. Alleen al in en rond de Visbuurt waren dit slagerij Groen (Vismarkt), Krijgsman (Nieuwstraat), Petter (Jan in 't Veltstraat), De Beurs (Bassingracht) en Bijl (Binnenhaven). Dit aantal is door de komst van supermarkten sterk gedaald.

Saucijsjes

Peter Koning heropende op 30 juni 1969 zijn gemoderniseerde slagerij aan de Bassingracht. De driejarige dochter Diona verrichtte de heropening door in de deuropening met een mes een tros saucijsjes door te snijden. Na met goed gevolg de lagere school te hebben doorlopen ging Peter Koning naar de slagervakschool in Alkmaar. Hij kwam bij slagerij Van Twist in de Goversstraat in vaste dienst, later bij paardenslagerij Goes in de Keizerstraat en heeft 5 jaar bij slagerij Ingelse in de Krugerstraat gewerkt.

Falgacentrum

Hij kreeg in november 1965 van grootslager Jan de Boer uit Beverwijk de vraag om in het Falgacentrum een slagerij te beginnen.- en twee jaar later vestigde hij zich in de voormalige slagerij De Beurs aan de Bassingracht.

In het eerste uur van Nostalgia staat onder andere een gesprek met Peter Koning op de rol die met trots terugblikt op de periode dat hij ook de visserij en offshore van een goed stukje vlees voorzag. Den Helder telde naast de Krabbetukkers en Klauwen Douwers een groot aantal kleinere carnavalsverenigingen die in een buurthuis of café ontstonden.

Pilostompers

De Piet Hein Rakkers, Vogelpoepers, Verzakers, Blarenprikkers en Plakkers zijn slechts enkele voorbeelden. In 1969 maakte men kennis met de 'De Pilostompers'. Deze vereniging, met uitbater Henk Veen als voorzitter, was opgericht in café de Bierbron aan de Bassingracht. 'De Pilostompers' telde al snel 80 leden. Hun eerste carnavalsavond vierde men op 15 februari 1969, de snipperavond was een dag later. Naast Prins Carnaval met de naam 'Vorst van Haringburg' was R. de Ruiter secretaris. Met hem is onlangs een interview opgenomen.

Uitzending zondag 2 februari van 12.05 tot 15.00 uur.