Nieuw standaardwerk over Oostzijderkerk

ZAANDAM - De Stichting Beheer Oostzijderkerk Zaandam presenteert op 25 april het nieuwe standaardwerk Oostzijderkerk Anno 1396 dat gaat over de geschiedenis van de Oostzijderkerk (1396) en omgeving.

De stichting is eigenaar van de 624 jaar oude 'Bedehuys Oostzijderkerk' met consistorie annex raadhuis en spuithuis. Al eeuwen een samenspel van bouwwerken aan Zuiddijk 1 en naastgelegen Zuider- en Noorderkerkstraat.

De stichting beheert al sinds 2004 het complex met inspanning van vrijwilligers. Zo was een bijna desastreuze verzakking van het vroegere spuithuis reden om dit geheel te demonteren, te voorzien van nieuwe fundatie en op te bouwen in oorspronkelijke stijl zoals die sinds 1917 is vorm gegeven.Toen werd het gebruik aangepast als diaconiekantoor en later garderoberuimte. Inmiddels is het gebouw weer gereed, met een financiële injectie van de gemeente Zaanstad en Stichting Vrienden Oostzijderkerk.

Presentatie

Het boek met allerlei details over de geschiedenis van de gebouwen wordt officieel gepresenteerd tijdens het zaterdagmiddag orgelconcert. Het ca. 150 pagina's tellend boek is ook te bestellen bij de Stichting. Telefonisch via 06 - 53848093; per email naar sboz.wld@hetnet.nl of een melding naar Postbus 98, 1540 AB Koog aan de Zaan. Het boek kost € 37,50, maar bij voor-intekening: € 32,50. Ook verschijnt een apart boekwerk van het kerkorgel Flaes & Brünjes voor € 15,00.