Afbeelding
De huisvrouw in haar droomkeuken, uiteraard van Bruynzeel. (Foto: archief Bruynzeel)

Wie werkte er nou niet bij Bruynzeel?

ZAANDAM – "De tijd verstrijkt en daardoor wordt het steeds lastiger iedereen te vinden voor de reünie. En dat terwijl in de hoogtijdagen er wereldwijd zo'n 20.000 mensen werkten. Waar we soms tegenaan lopen is dat mensen overlijden of verhuizen en waarbij we geen bericht krijgen. Kan er de krant een kleine aankondiging van de reünie komen? Want we willen ook oud-werknemers bereiken die niet in ons adressenbestand voorkomen", vraagt mede-organisator Margot Brinke. Natuurlijk! Want op 18 april is het zover: de zesde reünie voor mensen die ooit bij misschien wel Zaanstreek grootste werkgever hebben gewerkt: Bruynzeel.

Door Dirk Karten

Een big shopper boodschappentas vol albums met fotomateriaal en historische documenten leverde Margot in bij de redactie. Als voormalig directiesecretaresse heeft ze mede nauwgezet de unieke historie van Bruynzeel vastgelegd. Zelfs als niet-werknemer raak je onder de indruk van wat dit oer-Zaanse bedrijf allemaal heeft gemaakt en bereikt.

Reünie voor oud-medewerkers van wereldberoemde Zaanse fabriek

Van de beroemde Bruynzeel keukens tot kleurpotloden, van de bouw van houten noodwoningen na de Tweede Wereldoorlog tot bouwpakketten van houten boten (de Valk). Er is kei-, keihard gewerkt door generaties werknemers in de imposante fabriekshallen van weleer. Genoeg om nog één keer mooie herinneringen te delen tijdens de reünie. "Als werkgroep nodigen we oud-collega's uit om deze zesde reünie te bezoeken. Uiteraard zijn ook de partners welkom. Het evenement gaat plaatsvinden in Sporthal De Struijck in Zaandam. Als oud-medewerkers van de firma Bruynzeel organiseren wij om de drie jaar een reünie", licht Margot toe.

Na de sluiting van de Bruynzeelfabrieken in Zaandam in 2002 besloten zeven werknemers de herinnering levend te houden. De betrokkenheid is groot gebleven. Margot: "Als de fabriek heropende, ging iedereen er weer werken. We vragen voor de reünie slechts een klein bedrag om uit de onkosten te komen: acht euro. Wie dit bedrag zo spoedig mogelijk overmaakt op rekening NL85 INGB 0000 520544 t.n.v. CMM Brinke-Gras, Het Welvaren 26, 1551 AV Westzaan o.v.v. reünie Bruynzeel, meldt zich gelijk aan." De organisatie is ook bereikbaar via 075 – 6215869 of 06 – 30684466. De reünie begint om 13.30 uur.

Een snuifje Bruynzeel historie mag niet ontbreken. Want dit bedrijf dat door Cornelis Bruynzeel in 1897 is opgericht als stoomtimmerfabriek De Arend (vandaar de vogel in het Bruynzeel logo dat er op de dag van vandaan nog in staat) heeft een historie die net zo bij de Zaanstreek hoort als de Zaan zelf. Al werd de fabriek wel eerst in Rotterdam geopend. Maar na een grote brand werd het bedrijf in 1919 in Zaandam voorgezet.

(LEES VERDER OP PAGINA 3)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding