Afbeelding
(Foto: )

De vijf fases bij rouwverwerking

REGIO - Wellicht heb je weleens gehoord van de vijf rouwfases van psychiater Elisabeth Kübler-Ross. Het is belangrijk om te weten dat rouw geen lineair proces is en niet iedereen (al) deze stappen doorloopt. Ieder rouwproces is anders, maar misschien herken je je in onderstaande fases:

Ontkenning. Je weigert bewust of onbewust om de realiteit onder ogen te zien. Het is een natuurlijke vorm van zelfbescherming. Pas later komen bepaalde emoties binnen. Zo krijg je niet meer binnen dan je aankan.

Boosheid. Wanneer de realiteit wel tot je doordringt ontstaat er vaak boosheid. Je kunt op iedereen boos zijn; instanties, artsen, je omgeving. In deze fase ben je als rouwende vaak moeilijk benaderbaar.

Het gevecht aangaan. In deze fase probeer je je verlies te verwerken door jezelf bepaalde doelen te stellen. Bijvoorbeeld een marathon lopen tegen een bepaalde ziekte of een wereldreis maken.

Depressie. Deze fase ontstaat door onmacht. Je merkt dat ontkennen, boosheid en het gevecht aangaan niet werken. Je kunt niks aan de situatie veranderen. Ook voel je veel verdriet.

Aanvaarding. Je accepteert de situatie en laat het stukje bij beetje los. In deze fase geef je het verlies een plek en probeer je weer verder te gaan met je leven.