De administratiekist van het Duitse leger.
De administratiekist van het Duitse leger. (Foto: Jan Jobsis)

Expositie in Westerhem uitgesteld

MIDDENBEEMSTER - Het Agrarisch Museum Westerhem, onderdeel van het Historisch Genootschap Beemster (HGB), is nog steeds gesloten wegens het coronavirus en zal dit ook nog wel even blijven, ook na 1 juni. De tentoonstelling over 75 jaar Bevrijding en Wederopbouw in de Beemster is later te zien.

De inundatie is een belangrijke gebeurtenis in de Beemster, maar ook het gebruik van de gaarkeukens, de voedseltochten, de voedseldroppingen, de bevrijdingsfeesten, terugkeer van de burgemeester, de oorlogsmonumenten, het gebruik van de forten, de kerkklokken, de Marshallhulp en nog veel meer.

Er zijn vier interviews over deze oorlogsperiode opgenomen. De betrokkene zelf of een nakomeling vertellen hun verhaal. Er zijn verschillende video’s die betrekking hebben op deze oorlogsperiode en aansluiten op de tentoonstelling.

Bijzonder is een Nationale Feestrok, een symbool voor de vrouwelijke kant van de wederopbouw, die te zien is op de lange regel in het museum met het verhaal achter deze rok. Er is een 'naaikamertje' ingericht met naaigerei uit deze periode.

Een ander mooi object is een administratiekist van het Duitse leger. Deze werd achtergelaten in de laatste dagen voor de bevrijding in een school in Zuidoostbeemster. Deze kist werd in het veld gebruikt om de noodzakelijke administratieve handelingen te verrichten. Het HGB heeft deze kist ooit verworven uit de nalatenschappen van wijlen Andries de Vries. De kist is nu weer ingericht zoals “wij” denken dat het eruit gezien zou kunnen hebben!

Er is al in beperkte mate aandacht besteed aan 75 jaar vrijheid in Beemster, maar spijtig genoeg moest dit op een sobere manier gedaan worden vanwege de opgelegde maatregelen. De tentoonstelling in het Agrarisch Museum is mede dankzij verschillende subsidies en sponsoring mogelijk gemaakt en is later te zien.

Nationale Feestrok en naaikamertje