De schoolgebouw biedt geen ruimte voor uitbreiding.
De schoolgebouw biedt geen ruimte voor uitbreiding. (Foto: Rodi Media/MvS)

Drie opties voor dependance

BEEMSTER - Het college neemt het terrein van de Bloeiende Perelaar mee in het onderzoek naar een geschikte locatie voor een dependance voor zowel de kinderopvang als de basisschool. Deze keuze maken zij op basis van de eerste resultaten van een verkeersonderzoek.

De huidige basisschool De Bloeiende Perelaar en Forte kinderopvang hebben onvoldoende ruimte om de groeiende vraag aan te kunnen. Daarom is er voor een periode van, naar verwachting, acht jaar een tijdelijke dependance nodig. De gemeenteraad heeft het college gevraagd onderzoek te doen naar de verkeerssituatie voor twee mogelijke locaties in De Nieuwe Tuinderij Oost.

Uit de eerste resultaten blijkt dat beide locaties grote verkeerskundige uitdagingen kennen. Daarom voegt het college de locatie van de huidige school als derde mogelijke locatie toe aan het locatieonderzoek. De definitieve resultaten van het verkeersonderzoek worden naar verwachting 23 juni aan de commissie en raad voorgelegd. De resultaten zijn vanaf dat moment ook te vinden op de webpagina www.beemster.net/bloeiendeperelaar.

Uit de eerste resultaten van het verkeersonderzoek komt naar voren dat de Purmerenderweg erg druk is, vooral tijdens de spits. Dit blijkt uit een meting die bij de kruising Purmerenderweg, De Drie Merenweg en het Middenpad is gedaan. Als de Nieuwe Tuinderij Oost straks gereed is ziet het ernaar uit dat het op dit gedeelte van de Purmerenderweg nog drukker wordt, met zo’n 7.000 motorvoertuigen per dag. Deze hoge verkeersintensiteit zorgt ervoor dat de Purmerenderweg niet geschikt is voor (jonge) kinderen om zelfstandig over te steken. Uit de meting komt ook naar voren dat er voor een 30 km/u weg te hard wordt gereden: namelijk gemiddeld 50 km/u.

Het onderzoek geeft ook aan dat het bouwverkeer tijdens de haal- en brengtijden van de school en de gymlessen stilgelegd zou moeten worden voor de verkeersveiligheid. Bij de locaties moet ook voldoende parkeerruimte aanwezig zijn. De parkeerruimte bij de meest zuidelijke locatie levert een uitdaging op, omdat hier in de directe omgeving niet direct voldoende parkeerplaatsen gerealiseerd kunnen worden.

Geen van beide locaties in De Nieuwe Tuinderij Oost is een ideale locatie voor de tijdelijke dependance. De eventuele enige andere mogelijkheid is de huidige locatie van De Bloeiende Perelaar. Om een goede afweging te kunnen maken wordt deze locatie in het huidige onderzoek meegenomen. Een uitbreiding op de huidige locatie zorgt voor een toename van zowel autoverkeer, fietsverkeer als voetgangers, met mogelijk parkeerproblemen tot gevolg. Daardoor kan de verkeersveiligheid in het geding komen. Dit wordt meegenomen in het verkeersonderzoek. Daarnaast praat de gemeente met de belanghebbenden.