Bas Husslage, met poster 'Ik vier Pinkster drie'. Het is tevens één van locaties die je tegenkomt in de fietstocht.
Bas Husslage, met poster 'Ik vier Pinkster drie'. Het is tevens één van locaties die je tegenkomt in de fietstocht. (Foto: Dirk Karten)

‘Bokkenstoof’ en bokbier op Pinksterdrie

REGIO – “De traditie zou eigenlijk officeel erkend moeten worden als ‘immaterieel erfgoed’. Want het gaat om een unieke regionale feestdag met een historie die teruggaat tot 1574. In dat jaar verdreven we tijdens Pinksteren de Spanjaarden uit de Zaanstreek. Wat tot eind jaren tachtig nog massaal als traditie op Zaanse ‘Pinksterdrie’ werd gevierd door het kopen van een bokkie in Purmerend. De Pinkstertraditie laten we komende dinsdag, 2 juni, herleven met ‘Ik vier Pinkster drie”, vertelt Bas Husslage.

De organisator heeft een sterk gevarieerd programma samengesteld voor jong en ouder. Uiteraard corona-veilig online. Normaal gesproken vindt het Pinksterzaan-event jaarlijks op de Zaanse Schans plaats. Georganiseerd door de stichting Pinksterzaan. Dat is nu niet mogelijk. Maar het weerhield de betrokkenen niet om een leuk, gevarieerd programma samen te stellen.

“Wat dacht je van een maaltijd ‘Bokkenstoof’? De kok van Saen Kookwerk gaat 64 porties maken die via een afhaalpunt verkrijgbaar zijn. Uiteraard zit in de stoof Zaans geitenvlees. Want de traditie leert dat Zaankanters op Pinksterdrie naar Purmerend ging om een bokkie te kopen”, legt Bas uit.

Dat Zaankanters op de veemarkt in Purmerend een ‘bokkie kochten’ komt voort uit de hulp die Zaankanters in 1574 kregen van het Purmerendse leger om de Spanjaarden uit de Zaanstreek te verjagen.

“Uit eerbetoon werd ieder jaar de marktstad opgezocht. Dat zal ook wel komen vanwege het bier dat rijkelijk vloeide op de veemarkt die dinsdag werd gehouden”, zegt Bas met een knipoog. “Een enkeling kwam daadwerkelijk thuis met een bokkie, meestal gekocht onder invloed…”

Dat de Zaanstreek een eigen feestdag heeft, is heel bijzonder. De gang naar Purmerend wordt nu niet meer massaal gedaan.

""De klad kwam erin toen ambtenaren bijvoorbeeld de keuze kregen de vrije dag in te ruilen voor een fiets. Heel jammer. Maar de traditie leeft nog wel. Aan ons is het om Pinksterdrie weer op de kaart te zetten. Met een positief programma waarin verbondenheid centraal staat.”

Op 2 juni vinden er tussen 12.30 en 17.00 uur allerlei zaken plaats die het waard maken achter de pc, tablet of smartphone te kruipen. Via de social media-kanalen van RTV Zaanstreek (www.rtvzaanstreek.nl), hun Facebookpagina en YouTube-kanaal én de eigen website van de stichting Pinksterzaan is van alles te zien en beleven.

Zo brengt orgelbouwer Flentrop de ‘Valerius Gedenckklanck’. Dit zijn verzamelde geuzen- en spotliederen over de Spanjaarden uit 1624. Stadsarchivaris Frans Hoving vertelt hoe de Zaanstreek Pinkster vierde in de periode 1860-1870. Spaanse én Hollandse hits komen van de hand van DJ Good2BeBack. Maker van Zaanse producten passen voor de gelegenheid hun assortiment aan. Zo brengt Ministry of Spicy Business de Spaanse Sambal uit. Een variant op hun Zaanse sambal-succes. Hoe mooi smaakt daar een HOOP bockbiertje bij? De Zaanse brouwerij presenteert voor de gelegenheid heel passend een selectie bockbiertjes. (kopen we toch een bokkie op Pinksterdrie!)

“Ook is er een fietstocht bedacht langs plaatsen die doen herinneren aan de tijd toen de Spanjaarden ons overheersten. Zo ook langs de Bullekerk aan de Westzijde. Een van de schansen die in gebruik waren als verdedigingswerken in de strijd tegen de Spanjaarden”, legt Bas uit.

Bas neemt op 2 juni de presentatie op zich van het programma dat deels uit de nieuwe RTV Zaanstreek studio komt. Die lokale omroep maakt ook live registraties en er wordt gewerkt aan een interactieve opzet waardoor luisteraars/kijkers kunnen inbellen en in gesprek kunnen komen met Bas over hun ervaringen op PinksterDrie. Wellicht zal ook RTV Purmerend hier een rol in gaan spelen.

Basisscholen in de Zaanstreek en Purmerend zijn benaderd met de vraag aan de leerkrachten of de kinderen aan hun opa, oma, ouders willen vragen naar hun verhalen over de Pinksterdrieviering. Ook het maken van tekeningen, gedichten etcetera wordt aangemoedigd.

Bas: “Dat zijn eigenlijk onze basisbeginselen: 1. De herinnering levend houden door verhalen te vertellen van vroeger en 2. de jeugd erbij te betrekken om de viering van deze bijzondere regionale feestdag ook in de toekomst te behouden. We hopen dat met ons programma te stimuleren zodat de knop weer wordt omgezet en mensen die bijzondere dag in ere houden.”

Zie verder voor het programma website http://pinksterzaan.nl/

Feest in 1897 tijdens Pinksteren op de Burcht . Links de 'nieuwe' stadsherberg.