Groentehandel Zurk (1994). Bron: Boek Den Helder 1990-1994.
Groentehandel Zurk (1994). Bron: Boek Den Helder 1990-1994. (Foto: Henk Post)

LOS Nostalgia

Den Helder kende destijds tientallen groentehandelaren. Hiervan worden komende zondagmiddag twee uitvoerig belicht. Nadat hij zeven jaar in dienst van levensmiddelenzaak Buter in de Vijzelstraat was nam Jan Bel in mei 1938 de groente en fruithandel van Simon Former aan de Bassingracht 42 over. In het najaar van 1953 sloot hij de winkel en stond Jan Bel alleen nog als ambulant groente en fruithandel ingeschreven met een pakhuis in de Vogelwijk.

Paard en wagen

Net zoals zoveel andere collega's trok hij met paard en wagen er op uit. In 1950 werd het paard vervangen door een Chevrolet, die tot bestelwagen was omgebouwd. Vermooten zocht zijn zoon in Velsen op die na een theologische studie als predikant te boek stond. Het gesprek dat al enkele jaren op de plank lag wordt zondag in het eerste uur van Nostalgia uitgezonden.

In het tweede uur een gesprek met Arnold Zurk die sinds 1991 een groente en fruithandel in de Van Galenstraat 62 had. Indertijd had hij de zaak overgenomen van Rob Koning die op dit adres zo'n jaar of negen gevestigd was.

Vol vertrouwen

Omdat dit een echte buurtwinkel was, ging Arnold vol vertrouwen de toekomst tegemoet. Het werk van kustlichtwachter Jacob Been behelsde het onverwijld doorgeven van schipbreukelingen aan de opzichter van de kustverlichting en aan de commissaris van het Loodswezen. Jacob Been was vuurtorenwachter van de 'Lange Jaap' op Huisduinen dat tal gauw een klim van 298 treden was. Over zijn vader, de zeeredder Jacob Been, is een bloemlezing samengesteld en zijn enkele opnamen van Jacob Been jr. uit 1982 bewaard gebleven.

Uitzending Zondag 15 maart van 12.05-15.00 uur.