Afbeelding
(Foto: Jelle de Jong)

De aalscholver

Maak kennis met de vogels in het IJsselmeergebied. Tien weken lang een portret van een kenmerkende vogel. Deze week: de aalscholver.

Aalscholvers lijken voor standbeeld te oefenen. Je ziet ze minutenlang doodstil met gespreide vleugels staan. Zo drogen ze hun veren. Vreemd genoeg hebben de grote zwarte vogels geen waterdicht verenpak terwijl het toch viseters zijn. Dat lijkt 'dom', maar is juist heel vernuftig. Omdat de veren niet strak aansluiten en wat losjes zijn gebouwd, kan de vogel onderwater makkelijk de lucht uit zijn verenpak persen. Dat duikt veel makkelijker. Nat worden en moeten drogen is de prijs.

Het zijn goede eters; elke dag verorberen ze zo maar een paar ons vis. Ze broeden in grote groepen bijeen in hoge bomen. Al in januari zie je ze met enorme takken vliegen. Een aalscholverbosje is heel makkelijk te herkennen. Door de scherp zure vogelschijt zijn de bomen wit uitgeslagen en kaal. In het IJsselmeergebied zijn ze op veel plekken te zien.

Het IJsselmeergebied kun je gerust een vogelparadijs noemen. Door het jaar heen broeden, foerageren, rusten en ruien er ontelbaar veel vogels. Van kluut tot grote karekiet en van fuut tot visdief; voor talloze, soms kwetsbare vogelsoorten zijn IJsselmeer, Markermeer en de Randmeren onmisbaar. Het IJsselmeergebied is een internationaal beschermd natuurgebied. Maar die bescherming kan beter vindt Vogelbescherming Nederland. Vooral de visetende vogels hebben het moeilijk. Er is te weinig voedsel beschikbaar. Er zijn vrijwel geen ondiepe oeverzones waar vissen kunnen paaien en opgroeien. Ook visserij, recreatiedruk, zandwinning en de stroom aan plannen voor windmolens en zonnepanelen doen het natuurgebied geen goed. Vogelbescherming komt in actie. Zo worden op vier plekken aan de IJsselmeer- en Markermeerkust vooroevers aangelegd. Het IJsselmeergebied wordt nog mooier. Met de fietsroutes van Vogelbescherming kun je van de vogels genieten. Je bent welkom, maar houd rekening met de natuur. Meer info: www.vogelbescherming.nl/ijsselmeer